Radman: Kriteriji za izbor urednika HRT-a bili su profesionalnost i kompetentnost, a ne rodbinske veze

Foto: Nenad Dugi/Cropix

GLAVNI ravnatelj HRT-a Goran Radman na današnjoj je sjednici Programskog vijeća HRT-a obrazložio odluke o imenovanju  glavnih urednika i ravnatelja ustrojbenih jedinica, istaknuvši kako su odluke o imenovanjima donesene po zakonu i "na temelju kriterija stručnosti i profesionalnosti ponuđenih kandidata".

"Sigurno da je ovaj odabir od javnog interesa i da ga treba braniti, analiza procedure može konstatirati da smo se pri odabiru držali Zakona i Statuta i da nije bilo nikakvih odstupanja te da je ova procedura bila legalna i legitimna. Moja selekcija sastojala se u tome da odaberem one koji su bili kvalificirani na taj posao. Zakon o HRT-u predviđa neobvezna izjašnjavanja kreativnog osoblja i utvrđivanje tko je kreativno osoblje bilo lako", rekao je Radman.

Podsjetimo, na nedavnom javnom natječaju za ravnatelja programa HRT-a odabran je Goran Rotim, za ravnateljicu produkcije Marija Nemčić, za ravnatelja tehnologije Duško Zimonja te Boris Sruk za ravnatelja poslovanja.

"Vodili smo računa o kompetencijama, a ne kumstvima"

Govoreći o izboru glavnih urednika televizijskih kanala HRT-a, Radman se osvrnuo i na napise u medijima o njegovu kumstvu sa glavnim urednikom kanala HRT 1 Željkom Rogošićem.

"Bila je teza da je ovaj izbor bio preferencijalan, motiviran kumskim i svjetonazorskim preferencijama. Ne vidim osnova za takvo tumačenje ovog izbora, vodili smo računa o kompetencijama onih koji će nositi naš razvoj, da budu ne samo profesionalci nego i vjerodostojno kvalificirani da rukovode ljudima i projektima, to je bio kriterij za prosuđivanje", rekao je Radman.

Radman je dodao da se vodilo računa i o regionalnoj zastupljenosti zaposlenika HRT-a, da budu zastupljeni zaposlenici svih regija te kandidat bude i reprezentant onog mjesta na koje su izabrani, kanali moraju biti identificirani sa osobama koje ih vode.

Pročitajte više