Radnici Diokija sutra prosvjeduju: Ministarstvo gospodarstva nije u stanju organizirati ni sastanak

Foto: Ronald Goršić
 
"BUDUĆI da nema napretka u rješavanju gole egzistencije radnika Diokija i Dine, jer Ministarstvo 
gospodarstva nije uspjelo sazvati sastanak gdje bi se okupili svi odgovorni koji mogu riješiti 
problem radničkih potraživanja, radnici su prisiljeni nastaviti s prosvjedima", stoji u proglasu radnika Diokija u kojem se dodaje da će se prosvjed održati sutra, 14. ožujka. 
 
Radnici ne mogu više gladovati
 
Okupljanje je najavljeno 8.30 sati na središnjem zagrebačkom trgu , a zatim se kreće pred Vladu na Markov trg gdje će se održati prosvjed u vremenu od 9 do 13 sati. 
 
"Još na prosvjedu u lipnju 2012. godine obećano nam je da će se otkupiti naše zemljište namijenjeno za izgradnju LNG terminala i od toga isplatiti radnička potraživanja. Prema odluci Vlade od 2. 8. 2012. to je već davno trebalo napraviti, no do danas ova kupoprodaja nije realizirana", napominje se u proglasu te podsjeća da je 300 radnika koji su krajem prošle godine otišli iz tvrtke kao tehnološki višak izašlo u susret upravi i vjerovnicima i odrekli su se svojih otkaznih rokova, pristali su i na isplatu u ratama, ali rok isplate za sedam neisplaćenih plaća i za otpremnine uprava nije poštovala. Radnici kažu da ne mogu gladovati pored velike imovine koju posjeduje Dioki. Od Vlade se zahtjeva odlučna akcija za spas radnika Diokija. 
 
Predugo taoci
 
"Zahtijevamo hitnu odluku Vlade da nam se od vrijednosti zemljišta za projekt LNG terminala odmah isplate sve naše neisplaćene plaće i otpremnine, jer smo već predugo taoci Roberta Ježića, Vlade i vjerovnika, a nemamo više osnovnih sredstava za život.  Ujedno, svakom pravom strateškom ulagaču pa tako i tvrtki Crodux plin želimo dobrodošlicu u Dioki!", zaključuje se na kraju. 
 
Predsjednik sindikata naftnog gospodarstva Božo MIkuš poslao je poseban zahtjev premijeru Zoranu Milanoviću u kojem zahtjeva da ga se primi za vrijeme sutrašnjih prosvjeda. Na sastanku bi uz radnike bili predstavnici Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, Hypo banke te Robert Ježić, Leo Dolezil, Nadzorni odbor Diokija i predstavnici HEP-a. 
 
 
  
 

Pročitajte više