Radnička fronta u Zagrebu i Rijeci organizira akcije podrške novoj grčkoj vlasti

Foto: Radnička fronta

RADNIČKA fronta sutra u Zagrebu i Rijeci organizira priopćenje javnosti kojim će, kako su priopćili, "pružiti potporu Grčkoj u borbi protiv mjera štednje i za drugačiju i socijalno pravednu Europu".

Prosvjedna akcija održat će se u 11:30 sati na riječkom Korzu i u 12 sati na Europskom trgu u Zagrebu.

Iz Radničke fronte poručuju da se europske politike mjere štednje prebijaju preko leđa 99 posto društva, umjesto kapitala koji je izazvao krizu.

"Takve mjere štednje vidimo i u Hrvatskoj (npr. kroz uštede na zdravstvu i školstvu), dok su se u distopijskim razmjerima mogle vidjeti u Grčkoj. Nova grčka vlast to trenutno nastoji promijeniti, ali je izložena strahovitim pritiscima EU institucija – ovim protestom pružamo potporu Grčkoj i pridružujemo se svim progresivnim snagama u EU u borbi protiv mjera štednje i za drugačiju Europu", poručuje Radnička fronta.

Zdravstveni sustav u Grčkoj gotovo je uništen, tvrdi Radnička fronta: "30% nezaposlenih nema praktički nikakav pristup zdravstvu, vratila se malarija nakon 40 godina, smrtnost novorođenčadi je od 2008. do 2011. porasla za 40% a mrtvorođenčadi za 21%, zaraza HIV-om je porasla za 700% itd".

"Nova grčka vlada je izabrana na platformi suprotstavljanja mjerama štednje i ponovnom uspostavljanju osnovne socijalne države. Pa ipak, i takav, vrlo neradikalan (toliko da ga hvali čak i dio američkog financijskog establišmenta) i tek blago kejnzijanski ekonomski program, bio je previše za ortodoksno neoliberalnu, protržišnu i proturadničku ideologiju službenih institucija EU. Tako smo trenutno svjedoci žestokom napadu združene političke EU oligarhije protiv Grčke i nastojanja njezine vlade da bar donekle promijeni politiku koja je desetkovala Grčku. U kontekstu toga, Pierre Laurent, predsjednik Europske ljevice (kojoj pripadaju SYRIZA, Podemos i druge progresivne stranke u Europi), pozvao je EUROPSKE AKCIJE SOLIDARNOSTI S GRČKOM od 11. do 17. veljače (između dva zasjedanja Eurogrupe, tj. ministara financija eurozone), a kojima se Radnička fronta na ovaj način priključuje", poručuje Radnička fronta.

Pročitajte više