Tko je hrvatska Siriza? Analitičari kažu - nitko

Tko je hrvatska Siriza? Analitičari kažu - nitko

Foto: FAH

DOLAZAK krajnje ljevice na vlast u Grčkoj u Europi je zasigurno najvažnija vijest proteklog tjedna. Digla je na noge sjever i zabrinula Bruxelles. Kreditori žele da Atena vraća dugove, no premijer Aleksis Cipras koji je krenuo u ostvarivanje predizbornih obećanja, želi pregovore. Istodobno, u Hrvatskoj u kojoj krajnje ljevice u parlamentu nema, brojne stranke i pokreti krenuli su se kititi Sirizinim perjem. Ima li u našoj zemlji itko sličan i može li se očekivati i od koga da se suprotstavi neoliberalnom konceptu koji i dalje dominira Europskom unijom?

Siriza je koalicija lijevih stranaka, a radikalna ljevica ne skriva sustav ideoloških vrijednosti. Onih vrijednosti koje se u Hrvatskoj godinama tek sramežljivo ističu. Pa tko bi na hrvatskom političkom nebu gdje 25 godina dominiraju dvije velike stranke, HDZ (desni centar), i SDP (lijevi centar), mogao biti hrvatski Aleksis Cipras? Zasad nitko. Iako su se s idejama koje propagira Siriza ili pokret Podemos u Španjolskoj, u javnim nastupima pokušali poistovjetiti i Živi zid i laburisti i Orah, naposljetku i Radnička fronta.

Maštruko: Radnička fronta nema takve šanse kao Cipras

"Zasada na političkoj sceni nema pokušaja da neki poput Sinčićevog Živog zida sebe proglase bliskim Sirizi jer je ipak ta usporedba u Hrvatskoj smiješna. Oni koji su najbliži Sirizi zasad, a nisu još toliko prisutni na političkoj sceni, to je pokret Radnička fronta", kazao je Media servisu iskusni diplomat Ivica Maštruko.

I dok se dijelu kapitalu zaređene javnosti, nimalo ne sviđa pojava Sirize, mnogima su oči zasjale na grčki scenarij. On zbog socijalističke prošlosti, od koje dobar dio biračkog tijela zazire, u Hrvatskoj nije moguć. No moguća je veća participacija krajnje ljevice, smatra Maštruko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ukoliko se Radnička fronta pojavi snažnije na političkoj sceni, ona nema takve šanse kao što je imao Cipras u Grčkoj, ali u svakom slučaju može uzburkati političku scenu u Hrvatskoj", dodao je Maštruko.

Krizmanić: Hrvatska nije u stanju imati Sirizu

"Kod njih me smeta što Mate Kapović ide s njima ulicom, neće se pokazati, ima kapuljaču na glavi, on neće biti vođa, ne želi da to bude personalizirano. Ma gdje to postoji?", zamjera Radničkoj fronti ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić. U razgovoru za Media servis napomenula je da u Hrvatskoj nema lidera koji bi mogao krenuti Ciprasovim putem. Ma što pojedinci govorili.

"Time da se kite da su oni Siriza vam pokazuje da mi nismo u stanju to imati", dodala je Krizmanić.

"Mislim da su Hrvati sad oduševljeni da se opet vrate u desno, da ih to zapravo i ne zanima. Ne vidim nekoga tko bi stao na čelo takve jedne stranke. Nećete mi reći da je to Sinčić iz Živog zida?", zaključila je Mirjana Krizmanić.

I nije, jer Sinčić osuđuje nacistički pozdrav Sieg Heil, ali ne i ustaški Za dom spremni. Bilo kako bilo, u europskim zemljama Mediterana ljevica jača. Ukoliko ojača dovoljno, možda razvijeni sjever i prisili na promjenu krutih politika, koje su, tvrde opet lijeve snage, dovele do ovog danas - previsokih dugova koje je teško vraćati, politike stezanja remena, neravnomjernog razvoja, nepravdi i sve većeg osiromašenja najnižeg sloja te dodatnog bogaćenja elita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara