Raste broj žrtava virusa zapadnog Nila, u Srbiji čak deset umrlih i 82 oboljelih: Kako se najučinkovitije zaštititi?

Ilustracija: Shutterstock

IAKO sumnja u prvi slučaj zaraze virusom zapadnog Nila u Hrvatskoj ove godine nije potvrđena sa stopostotnom sigurnošću, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo potvrđuju da je ta mogućnost vrlo vjerojatna.  

Podsjećamo, Zavod za javno zdravstvo izvijestio je kako se sumnja da je muškarac srednje životne dobi, koji je proteklih dana bio liječen na Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu zbog upale moždane ovojnice, inficiran virusom zapadnog Nila.

Zavod za javno zdravstvo tvrdi u svom priopćenju da je muškarac otpušten iz Klinike te da je u dobrom općem stanju. U Hrvatskoj je lani zabilježeno sedmero zaraženih.

U Srbiji 82 oboljelih, a u čitavoj Europi tek nešto više od 140

Kako javljaju regionalni mediji, u Srbiji je od groznice zapadnog Nila umrlo deset ljudi, a službeno su prijavljena 82 slučaja, objavljeno je na stranici Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut" u Beogradu.

Od ukupnog broja oboljelih 56 je imalo kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa. Većina oboljelih je s teritorija Beograda. Kako je navedeno, umrle osobe bile su starije od 50 godina i kronični bolesnici, odnosno pripadale su kategoriji stanovništva s povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KBC Beograd prof. dr. Dragan Delić komentirao je tu brojku za Temu dana HTV-a te rekao da, kao infektolog, nikako nije zadovoljan visokom brojkom oboljelih, posebice s obzirom na to da je u čitavoj Europi zabilježeno tek nešto više od 140 oboljelih. Rekao je da su određeni sustavi zakazali, posebice kada se govori o visokom broju komaraca i praćenju ptica selica, koji su važni čimbenici u prijenosu virusa na čovjeka.

Virus u okolišu živi najviše na pticama selicama i komarcima. Ljudi uglavnom bivaju zaraženi preko komaraca. Epidemiolog prof. dr. sc. Josip Milas i Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a  upozoravaju da odgovornost na istrebljenje komaraca leži prije svega na samim stanovnicima koji trebaju iskorijeniti legla na svojim posjedima, ali i lokalnim zajednicama. Građanima poručuju da je najvažnije da se zaštite od komaraca na osobnoj razini, koriste repelente, mreže na prozorima i sl.

Pročitajte više