Ratifikacija sve bliža: EU parlamentarci ne daju da Sud za ljudska prava odluči krši li ACTA prava građana!

EUROPSKI parlament glasao je jučer protiv prosljeđivanja spornog sporazuma ACTA Europskom sudu za ljudska prava, koji je trebao utvrditi krše li njezine odredbe postojeća prava i obveze građana Europske unije, javlja The Wall Street Journal.

21 zastupnik Međunarodnog odbora za trgovinu glasao je protiv slanja ACTA-e na reviziju Sudu za ljudska prava, pet ih je bilo protiv, a dvoje suzdržanih. Odluka Parlamenta znači da će se postupak odlučivanja o ratifikaciji sporne ACTA-e dodatno ubrzati, a konačna odluka bit će donesena 29. ili 30. svibnja na sjednici Parlamenta.

"Odluka oko ratifikacije ACTA-e je čisto politička i trebala bi ostati u rukama Parlamenta", objasnili su pojedini zastupnici.

Revizija ACTA-e na Europskom sudu za ljudska prava trebala je na neki način odstraniti sve dvojbe o potencijalnim neslaganjima sporazuma sa zakonodavstvom Europske unije, odnosno utvrditi krše li se sporazumom ljudska prava i slobode. Europski parlament takav je potez ocijenio nepotrebnim i odlučio ubrzati postupak.

Protivnici ACTA-e sada barem imaju točno poznati vremenski rok u kojem mogu reagirati. Nakon 30. svibnja i konačne odluke Europskog parlamenta, ma kakva ona bila, povratak u prošlost više neće biti moguć.

Pročitajte više