Ravnateljica Porezne uprave o poreznim dugovanjima i fiskalizaciji: Nemamo milosti jer se zakon mora provoditi!

Foto: Arhiva

"NEMA milosti, Zakon se mora provoditi", poručila je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec svima koji se nisu prilagodili fiskalizaciji. Istodobno još jače je krenula kontrola naplate poreznih dugovanja, a onima koji su dužni prijete blokade.


Onaj tko nije podmirio dospjele porezne obveze - ide u blokadu, odlučna je šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec. Blokada će se provoditi u tvrtkama u kojima su dospjela potraživanja veća od 50 tisuća kuna i kod obrtnika kod kojih su potraživanja veća od 20 tisuća kuna, objasnila je ravnateljica i naglasila da je blokada prva mjera naplate koja se provodi u ispostavama porezne uprave.

Čavlović Smiljanec je ponovila da su poduzetnicima prošle godine ponudili mogućnost reprograma, a znajući teškoće s kojima se susreću. Tu je mogućnost iskoristilo njih oko 8.000 u ukupnom iznosu od 3,03 milijarde kuna. Dana je i mogućnost otpisa kamata uz reprogram glavnice u što je ušlo 3.000 poreznih obveznika koji su odmah uplatili 250 milijuna kuna.

"Sad pred Vladu ide Zakon o reprogramu duga fizičkih osoba, odnosno građana", najavljuje ravnateljica Porezne uprave i podsjeća i na Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojim se dala mogućnost svima onima koji su u blokadi i insolventni da se krene u to.

"Mi moramo voditi računa o naplati poreznih prihoda, punjenju državnog proračuna, ali ne samo zbog toga. Moramo znati da se iz toga financiraju javne potrebe i tu je velika odgovornost na Poreznoj upravi i Vladi. Nikakva represija nije u pitanju već normalan rad Porezne uprave koji je trebao biti takav i do sada ali nažalost nije bio", kaže ravnateljica u razgovoru za Media servis.

"Inspektori su sjedili u kafićima kao gosti"

Osvrnula se i na uvođenje fiskalizacije i rekla da su inspektori do sada proveli oko 12.000 nadzora, gotovo sve ugostiteljske objekte. Do jučerašnjeg dana bilo je negdje oko 500 poreznih obveznika koji se nisu prilagodili sustavu fiskalizacije, no najveći dio njih otklonio je nepravilnosti, rekla je Čavlović Smiljanec.

No, ono na što nisu računali fiskalni obveznici bio je tzv. drugi krug nadzora - zamijenjeni su inspektori po područnim uredima - primjerice onaj iz Virovitice je otišao u Koprivnicu. "Inspektori su sjedili u kafićima kao gosti i moram reći da smo kod 52 porezna obveznika utvrdili nepravilnosti neizdavanja računa. Drugi dan zapečatili smo im prostore i izrekli kazne", rekla je Čavlović Smiljanec i poručila svima da milosti neće biti.

"Nema milosti zato što se zakon mora provoditi. Ako smo donijeli Zakon o fiskalizaciji i ako smo rekli da je u Hrvatskoj previše sive ekonomiji i da se promet u gotovini gotovo ne prikazuje, onda moramo pokazati ozbiljnost u provođenju toga. I mislim da to pokazujemo svaki dan", zaključila je Čavlović Smiljanec.

Pročitajte više