Reagiranje HZZO-a na članak o Varginom "zlatnom stolu"

Foto: FAH

NAKON što je na Indexu objavljen članak pod naslovom "Zlatni stol ministra Varge", stiglo je reagiranje Službe za odnose s javnošću HZZO-a, koje objavljujemo u cijelosti u skladu sa Zakonom o medijima.

Reagiranje HZZO-a

"Na portalu www.index.hr 15. siječnja 2015. godine objavljen je tekst pod naslovom „Zlatni stol ministra Varge“ autora Gorana Vojkovića, u kojemu je navedeno više neistina, te stoga tražimo ispravak prema Zakonu o medijima, čl. 40 i 41.

Naime, u članku se navodi: „…stol je plaćen 89.810 kuna, a svaki od 14 stolaca 1270 kuna. Stol je posebno naručen iz Danske…“. Time su čitatelji dovedeni u nedoumicu da je prim. Siniša Varga osobno naručio stol iz Danske. Ovdje se ne radi o jednom stolu već o njih 14 koji se nalaze u dvorani za sastanke Direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Pojedinačna cijena stola je 6.415 kuna (što pomnoženo sa 14 odgovara navedenom iznosu). Ističemo da su stolovi dobavljeni putem hrvatske tvrtke, a ne direktnom narudžbom iz Danske. Žao nam je što se takvi stolovi ne proizvode u Hrvatskoj, te se uvoze, kao i većina namještaja na hrvatskom tržištu.

Netočan je navod: „…netko u državnom Zavodu uredno radi specifikaciju koju zadovoljava ne hrvatski, ne eto ni talijanski, baš danski stol…“ Specifikaciju potrebnog namještaja nije radio HZZO nego vanjski projektant koji je napravio cijeli projekt uređenja. Stolovi su opremljeni flip-top mehanizmom, sklopiva ploča, na kotačićima s kočnicama, te kroz noge stolova prolaze potrebne instalacije, a na ploči stolova su posebni otvori kroz koje prolaze kablovi, te se omogućava priključak uređaja s gornje strane stolova kada su stolovi u funkciji. To što je tvrtka, s kojom je HZZO sklopio ugovor o nabavi namještaja, stolove i stolice navedenog tipa nabavila iz Danske, a ne iz Italije ili neke druge zemlje smatramo da nije vrijedno tolikog zlonamjernog isticanja.

Također, vašeg novinara pozivamo da nam se ubuduće javi prije pisanja ovakvih tekstova jer bi mu bilo omogućeno da sam pogleda prostoriju o kojoj piše. Isto tako, ako je želio biti objektivan, što se od ozbiljnog novinara očekuje, mogao je razgovarati i sa stručnim ljudima koji su bili zaduženi za cijel proces renoviranja i opremanja sporne dvorane.

S poštovanjem,
Služba za odnose s javnošću
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje"

Pročitajte više