Reding: Hrvatska je izigrala zakon i povjerenje Europe

Foto:  europa.eu

"HRVATSKA je trula jabuka i velika opasnost za Europsku uniju", rekla je Slavica Šota iz Rijeke pred  potpredsjednicom EK-a i povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding. Naime, danas predsjedništvo Europske komisije organizira ''Dijalog građana'' u Trstu, a među publikom našlo se i Hrvata.
 
Šota je u prepunoj dvorani pred Reding i članovima Europske komisije istaknula kako posjeduje niz dokaza za korupciju u Hrvatskoj koju godinama bez uspjeha pokušava predati hrvatskim organima kako bi se procesuirali. Šota je članica Riječkog pokreta otpora koje je nedavno organiziralo konfereniciju za novinare na kojoj je bilo riječi o novim korupcijskim aferama ministra financija Slavka Linića o kojima je iscprno izvjestio Index.  
 
Riječ je o inozemnim računima ministra financija Slavka Linića te optužbama za mito. Ni DORH, ni USKOK a ni policija za sada ne pokazuju zanimanje za ispitivanje tog slučaja. No, čini se da hoće Europska unija. 
 
 
"Nažalost, korupcija nije samo problem u Hrvatskoj. Protiv korupcije se možete boriti samo ako imate referentno društvo i iako imate dobro pravosuđe koje funkcionira", rekla je Reding koja je pozvala Šotu da joj preda svu dokumentaciju o korupciji u Hrvatskoj.
 
Reding kaže da je prije svega u borbi protiv korupcije nužno transparetno društvo te da Europska unija zna da ima problem u nekoliko svojih članica. 
 
"Da! Postoji ljestvica najkourpimiranijih zemalja. Nadam se da će mlada generacija biti ta generacija koja će dobiti pravdu i koja neće imati korupcije. Ja ću pomoći da pripremite mjere za to!", rekla je Reding na kraju. Osim Šote govorila je i Gordana Vojković koja se usprotivila protuustavnim deložacijama u Hrvatskoj. 
 
"Još prije tri godine krenuli smo u posao s hrvatskom Vlada kako bi uspostavili pravnu državu i funkcionalno pravosuđa. To je temelj svake države", rekla je Reding koja je prihvatila uzeti svo dokumentaciju vezanu za ovaj problem deložacija. 
 
Izigrali zakon i povjerenje

Nakon razgovora s građanima, Reding je u Trstu održala i konferenciju za novinare. Osvrnula se i na najavljene sankcije zbog "lex Perkovića".

Reding je potvrdila da je tražila i dobila podršku za nametanje sankcija Hrvatskoj. Tvrdi da će sankcije na snagu stupiti trenutno.

"Hrvatska je izigrala zakon, ali i naše povjerenje", rekla je Reding, dodavši da je tijekom godina blisko surađivala s hrvatskim liderima, zbog čega je bila razočarana kad je prekršen dogovor vezano za europski uhidbeni nalog.

Reding je odgovorila i na pitanje zbog čega za Hrvatsku vrijedi jedan kriterij, a za Sloveniju i Češku drugi. Potpredsjednica Europske komisije ističe da je Hrvatska prekršila europski zakon u trenu kada je već znala da je to ilegalno, s obzirom da su i Slovenija i Češka pod pritiskom Europske komisije morali izmijeniti zakone koje krše odredbe europskog uhidbenog naloga.

"Problem je i to što je Hrvatska to učinila netom prije ulaska u EU, zbog čega je normalno da nemamo isti tretman", kaže Reding, te dodaje kako se na europskom teritoriju bez granica mora osigurati da zločini počinjeni u jednoj od članica ne ostanu ne kažnjeni ako se zločinac nalazi u drugoj državi.
 
 

Pročitajte više