Rekord: U KBC-u Zagreb u 14 sati obavljeno šest transplantacija bubrega



HRVATSKA je još jednom potvrdila da pripada vrhu svjetske transplantacijske medicine. U KBC-u Zagreb jučer je transplantirano šest bubrega u jednom danu. To je rekord u Hrvatskoj, a možda i svijetu, kaže ministar zdravlja Rajko Ostojić.

U 14 sati je presađeno šest bubrega - to je rezultat jučerašnjeg organiziranog rada medicinskog osoblja Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. Pacijenti su dobro, urednog postopretivnog tijeka, potvrdio je predstojnik klinike Željko Kaštelan.

Hrvatska vodeća u Europi po doniranju organa

"Jučer smo pokazali doista izuzetan napor da u jednom danu možemo napraviti veliki broj transplantacija. Time pokazujemo organiziranost ovog KBC-a, čitavog transplantacijskog sustava, pa i naše klinike", rekao je Kaštelan.

Hrvatska je vodeća u Europi po doniranju organa, podsjetio je ministar Rajko Ostojić.

"To je pravi humanizam, to je altruizam. I po broju eksplantacija, po broju darivanja organa prošle godine Hrvatska je bila prva u Europi. To je nedvojbeni dokaz da Hrvati imaju najveće srce Europe", istaknuo je Ostojić.

Preporod je počeo 2002. godine

Hrvatska je prva u regiji i u samom vrhu svjetske transplantacijske medicine, dodao je ministar te objasnio da je najveći napredak ostvaren posljednjih 12 godina preustrojem resora. Predsjednik Zajednice udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, Stjepan Mihalić, za transplantacijsku medicinu i ministra Ostojića ima samo riječi hvale.

"Neću sada njemu podilaziti, ali kada je on 2002. bio doministar bio je glavni koordinator za transplantaciju organa i tada je počela politika koja sada daje rezultate", ističe Mihalić.

Pročitajte više