Revizija: Vlada nije samostalno mogla odlučiti o privatizaciji Croatia osiguranja

Foto: FAH

DRŽAVNI ured za reviziju objavio je izvješće u kojemu stoji kako odluku o privatizaciji Croatia osiguranja Vlada nije mogla donijeti samostalno. Revizija ističe kako je tu odluku morao potvrditi Sabor, a ističu i kako je cijena koja je isplaćena savjetnicima za privatizaciju previsoka. Njihove usluge su plaćene oko 27 milijuna kuna, piše banka.hr.

Revizija ističe kako je u travnju 2014. godine grupa Adris kupila 39,6 posto dionica Croatia osiguranja, a nakon prodaje vlasničkog paketa društvo je dokapitalizirala sa 110 milijuna eura. To je rezultiralo time da je Adris grupa postala vlasnikom 60 posto dionica osiguranja. Tog mjeseca u proračun je uplaćena i kupoprodajna cijena dionica u iznosu od oko 905 milijuna kuna.

"S obzirom da stupanjem na snagu Zakona o upravljanju državnom imovinom nije prestao važiti Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja u RH, Državni ured za reviziju je mišljenja da je o načinu privatizacije Društva trebao odlučiti Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade RH", stoji u izvješću Revizije.

Revizija je mišljenja da se, sukladno odluci Vlade, prodaja dijela vlasničkog udjela imala provesti po modelu strukturiranog javnog prikupljanja ponuda, na način da nakon dovršetka prodaje u vlasništvu države ostane najviše 30 posto, a najmanje 25 posto plus jedna dionica kapitalno osnaženog društva.

Pročitajte više