Roda o MPO-u i referendumu: Ne može 130 000 obmanutih građana uskraćivati pravo na liječenje neplodnim osobama!

UDRUGA Roda priopćenjem je reagirala na javne debate o novom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji te osudila "rasprave koje nemaju nikakve utemeljenosti u stvarnosti i znanosti". Osim toga, upozoravaju na odredbe o ograničenju prava na samo četiri stimulirana postupka i dva postupka u prirodnom ciklusu na teret državnog proračuna, a posebno na činjenicu da će Zakon, od trenutka stupanja na snagu, retroaktivno uzimati u obzir broj postupaka. Zbog toga je, kako navode, Zakon "sve samo ne duboko human, kako ga je prije nekoliko dana nastojao predstaviti premijer Milanović".

Prošlog četvrtka je Vlada RH u saborsku proceduru uputila konačni prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Za vrijeme javne rasprave o donošenju novog Zakona, medijski naslovi vrištali su o onim temama koje u našem društvu, nažalost, još uvijek izazivaju najveću kontroverzu – pravima na postupak medicinski potpomognute oplodnje ženama koje nisu u vezi, surogat majčinstvu, istospolnim parovima, a u posljednje vrijeme i pravima transrodnih osoba. Daje se ogroman prostor i svjetonazorskim raspravama pojedinih vjerskih zajednica o zamrzavanju embrija i njihovom navodnom stradavanju u zamišljenim "frižiderima", iako to nema nikakve utemeljenosti u stvarnosti i znanosti te je općeprihvaćena metoda u cijelom svijetu koja rezultira živorođenom djecom. Aktualna tema trenutno je potpuno neosjetljivo i okrutno optuživanje neplodnih osoba zvučnim krilaticama kao što su "ubojstva djece" i "osuđivanje embrija na smrt", iako je znanstvena činjenica da embriji u postupcima potpomognute oplodnje nisu ugroženiji od embrija u tijelu majke prilikom spontanog začeća. Usprkos tome, razbacuje se prijetnjama o raspisivanju referenduma protiv Zakona i brojkom od 130 000 građanki i građana koji navodno podržavaju takav zahtjev.

Prema popisu stanovnika iz 2001. broj stanovnika u fertilnoj dobi (između 20 i 44 godine) je 1 546 235. Neplodan je svaki šewsti par što iznosi oko 515 000 neplodnih osoba. Ne može 130 000 građana i građanki koji nemaju potrebu za liječenjem od neplodnosti i nisu nužno u fertilnoj dobi odlučivati o mogućnosti liječenja ili uskraćivati liječenje oboljelim osobama, a pri tom ih se prilikom prikupljanja potpisa obmanjuje neistinama i poluinformacijama. Ne informira ih se o tome što zaista potpisuju, već im se sugerira da moraju potpisati ako su zaista katolici te da potpisuju "za život".  Neplodnost je bolest koju takvom tretira i Svjetska zdravstvena organizacija. Na isti se način može dogoditi da se neka druga zajednica ili inicijativa s istim legitimitetom odluči sakupljati potpise za referendum protiv liječenja oboljelih od neke druge bolesti.

Uvođenjem ograničenja broja postupaka uskraćuje se optimalno liječenje siromašnijem dijelui neplodne populacije

Hoće li itko napisati udarni naslov u novinama da je baš u konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji iznenada unesena odredba o računanju svih prethodno obavljenih postupaka potpomognute oplodnje u broj postupaka liječenja koji se pokriva iz državnog proračuna? Hoće li itko progovoriti o tome da će time ova vlada dati legitimitet "Milinovićevu zakonu" protiv kojeg je toliko glasno istupala?


Već je prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sadržavao odredbe o ograničenju prava na samo četiri stimulirana postupka i dva postupka u prirodnom ciklusu na teret državnog proračuna. Protiv toga je udruga Roda višekratno ulagala primjedbe Ministarstvu zdravlja. Uvođenjem ograničenja broja postupaka u Zakon uskraćuje se optimalno liječenje jednom dijelu neplodne populacije i to, nažalost, onom siromašnijem koji si neće moći platiti daljnje liječenje. Retroaktivnim računanjem njima će se, iz financijskih razloga, pridružiti još jedna velika skupina ljudi koji se liječe medicinski potpomognutom oplodnjom – ona kojima će se njihovo pravo na "4+2" već smatrati iskorištenim jer su bili prisiljeni liječiti se u suboptimalnim postupcima po "Milinovićevu zakonu". Takav socijalno nepravedan model uskratit će optimalno liječenje velikom broju neplodnih osoba, pri čemu je retroaktivna primjena Zakona nepravedna i potpuno nelegitimna.

Upravo je to za neplodne osobe jedno od najvažnijih pitanja te, zajedno s pitanjem neanonimnih donacija i ograničenjem na oplodnju maksimalno 12 jajnih stanica, čini trenutno najsporniji dio nove zakonske regulative.

Uistinu je važno da se Zakon donese što prije, ali je još važnije da bude pravedan, moderan, transparentan i da omogućuje optimalno liječenje svima. Ovako postavljen, Zakon je prema najvećem dijelu neplodne populacije, nažalost, sve samo ne "duboko human", kako ga je prije nekoliko dana nastojao predstaviti premijer Milanović.

Pročitajte više