Rousseff se prisjeća žrtava diktature 50 godina nakon puča: "Demokraciju dugujemo svima koji su ubijeni i nestali"

Foto: Guliver Image / Getty Images

BRAZILSKA predsjednica Dilma Rousseff prisjetila se u ponedjeljak, na 50. obljetnicu puča iz 1964., ubijenih i nestalih u borbi za povratak demokracije.

"Rane možemo podnositi i liječiti jer danas imamo socijalnu demokraciju i možemo pričati o našoj povijesti", istaknula je predsjednica države u prigodi svečanog obilježavanja početka infrastrukturnih radova.

"Ovo dugujemo svima koji su ubijeni i nestali, onima koji su bili mučeni i progonjeni, njihovim obiteljima, svim Brazilcima", dodala je predsjednica, i sama bivši član gerile, zatočena i mučena u vrijeme diktature (1964.-85.).

Rousseff koja je svoje izjave objavila na društvenoj mreži Twitteru tvrdi da su tijekom 21 godine "slobode i snovi bili gušeni" i dodaje da priznaje i cijeni političke dogovore koji su Brazil priveli k "ponovnoj demokratizaciji".

Povratak demokracije 1985. pratilo je nekažnjavanje velikog broja odgovornih za gaženje ljudskih prava. Brazil je i danas jedina zemlja Južne Amerike koja nije sudila za zločine u vrijeme diktature, a Povjerenstvo za utvrđivanje istine slabo napreduje.

Pedeseta obljetnica puča podudara se sa zadnjom fazom radova Povjerenstva za utvrđivanje istine, najvažnijim korakom koji je Brazil načinio kako bi rasvijetlio "olovna vremena" u kojima je barem 400 osoba ubijeno.

Brazil službeno priznaje četiristotinjak mrtvih i nestalih (te 20.000 mučenih) dok je u Argentini ubijeno 30.000 ljudi a u Čileu više od 3.200.

Pročitajte više