Rovinjac prvi pobijedio banku oko "švicaraca": Vratit će mu 20.000 kuna

Foto: FAH

MIRKO Mastilović iz Rovinja prva je privatna osoba u čiju korist je izrečena privatna pravomoćna presuda za preplaćene kamate. Do presuda je došlo na temelju presude Visokog trgovačkog suda u slučaju Franak, javlja RTL.

Mastilović, koji je 2005. godine podigao kredit u iznosu od 140 tisuća kuna po kamati od 6,88%, tužio je Splitsku banku zbog povećanja kamata bez obrazloženja. Banka je, u tri godine nakon što je Mastilović preuzeo kredit, dizala kamatu, koja je u 2009. godini dosegla 10,40 posto. U konačnici je Rovinjac platio 20.000 kuna više od onoga što je trebao.

"Sud je utvrdio ništavost predmetne ugovorne odredbe iz načela povrede savjesnosti i poštenja. Banka je bila dužna prilikom potpisa upoznati korisnika s mogućnošću promjene kamatne stope, a ne da na ovako jednostran način mijenja kamatnu stopu kako god hoće", rekao je Davor Radić, Mastilovićev odvjetnik.

Ovakva presuda udahnula je nadu ostalim dužnicima koji se bore s napuhanim kamatama.

Znak nade za ostale dužnike

"Siguran sam da će svi sudovi presuđivati u ovakvim slučajevima u korist dužnika. I to su sada otvorena vrata za recimo sto tisuća dužnika, da podignu tužbe i povrate preplaćeni novac natrag", kazao je Goran Aleksić, osnivač Udruge Franak.

Splitska banka odgovorila je na presudu najavom revizije.

"Protiv predmetne presude, kao i protiv presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, Banka je uložila reviziju", stoji u priopćenju Splitske banke.

Bez obzira na reviziju, Mastilović sada može ponovno tužiti banku kako bi se utvrdio točan iznos financijskih sredstava koji mu se treba vratiti.

Pročitajte više