Rusija lansirala svemirsku raketu koju je razvijala više od 20 godina

Screenshot: YouTube

RUSIJA je u srijedu lansirala prvu novu raketu od sovjetskog doba iz vojne svemirske baze Pleseck na sjeveru zemlje, koja bi trebala prekinuti ovisnost o stranim dobavljačima i kozmodromu u Bajkonuru koji Rusija unajmljuje od Kazahstana.

Prvo lansiranje rakete Ankara bilo je u potpunoj suprotnosti prema uživo prenošenom neuspjelom pokušaju lansiranja koje je video vezom iz Kremlja pratio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Prvo pokusno lansiranje rakete Angara-1.2PP izvele su snage za svemirsku i zračnu obranu", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Raketa je lansirana u podne po srednjoeuropskom vremenu, a suborbitalni let nad ruskim Arktikom trajao je dvadeset minuta.

Raketa namijenjena prijevozu vojnih i civilnih tereta

Raketa nove generacije, čiji je razvoj trajao više od dvadeset godina, središnji je element Putinova plana da reformira nekoć pionirsku rusku svemirsku industriju i lansira satelite iz novog kozmodroma na ruskom dalekom istoku.

Angara je dizajnirana i sagrađena u cijelosti u Rusiji kako bi se prekinula ovisnost o stranim dobavljačima i kozmodromu u Bajkonuru koji Rusija unajmljuje od Kazahstana.

Raketa, mogući konkurent francuskom Arianespaceu i kalifornijskom proizvođaču SpaceX, namijenjena je prijevozu vojnih i civilnih tereta težine od 25 tona. Ime je dobila po sibirskoj rijeci.

Angara će zamijeniti rusku raketu Proton, koja je u prošlosti doživjela niz kvarova.

Obje rakete proizvela je ista tvrtka, Svemirski centar Kruničev, pa neki stručnjaci strahuju da će i Angara imati sličnih problema.

Pročitajte više