"SAD, Rusija i Kina spriječile potpisivanje povijesnog ugovora o trgovini oružjem"

AMNESTY INTERNATIONAL  je optužio Kinu, Rusiju i SAD da su učili sve kako ne bi došlo do usvajanja Međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem.

"Dok su naslovnice medija i dalje prepune izvještaja o sirijskim civilnim žrtvama, Kina, Rusija i SAD učinile su sve kako bi odgodile usvajanje teksta povijesnog ugovora kojim bi se okončala neodgovorna trgovina oružjem", naveli su iz AI-ja nakon završetka pregovora prošlog petka.

Koliko mu vremena još treba?

"Svake minute jedna osoba umre uslijed oružanog nasilja, stoga je neophodno da moćne države pokažu odgovornost i istinsko vodstvo u rješavanju tog problema. Predsjednik Obama zatražio je
dodatno vrijeme za postizanje dogovora. Koliko mu vremena još treba", upitao se glavni tajnik Amnesty Internationala Salil Shetty.

AI u priopćenju piše da su borci za ljudska prava i dalje optimistični te smatraju da je učinkovit Međunarodni sporazum o trgovini oružjem "nadohvat ruke", "jer je značajna većina vlada
naznačila da će nastaviti raditi na usvajanju snažnog Sporazuma koji će štititi ljudska prava".

SAD zatražio odgodu potpisivanja

Nakon četiri tjedna pregovora više od 90 država je potpisalo izjavu u kojoj su naglasili svoju predanost uspješnom završetku procesa usvajanja Sporazuma u najkraćem roku. Tijekom burnog posljednjeg tjedna pregovaranja prvo je SAD zatražio odgodu potpisivanja, a u tom zahtjevu su mu  se pridružile Rusija i Kina.


Iz AI-ja ističu da već 20 godina intenzivno rade na usvajanju ovog Sporazuma, jer su svjesni potrebe za reguliranjem trgovine oružjem. "Kao izravna posljedica transfera oružja onim vladama koje to oružje koriste protiv civilnog stanovništva, milijuni civila su ubijeni, ozlijeđeni, izloženi silovanju ili prisiljeni napustiti svoje domove", ističu iz AI-ja te dodaju kako zbog nepostojanja regulacije trgovine oružjem ono završava u rukama "gospodara rata", koji nastavljaju ubijati i mučiti civile u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Kongo i Kolumbija.

Ključan test za svjetske vođe

"Ovi pregovori bili su ključan test za svjetske vođe. Nekoliko moćnih država nije ispunilo očekivanja, već su se, umjesto toga, odlučile za vlastite političke interese. Većina zemalja koje žele snažan Sporazum o trgovini oružjem moraju nastaviti vršiti pritisak kako bi Sporazum bio postignut do kraja ove godine", kazao je Shetty. Nacrt toga sporazuma će Općoj skupštini UN-a vjerojatno biti poslan u listopadu.

"Međunarodna ljudska prava i humanitarno pravo ostaju središnji dio nacrta teksta, što pokazuje dosljednu predanost velikog broja svjetskih vlada uključivanju ovih stavki u konačan tekst
Sporazuma", ističu iz AI-ja u kojem smatraju da nacrt predstavlja čvrstu osnovu za napredak, "premda su neki aspekti i dalje problematični".

"Usvoji li se ovaj Sporazum, bit će to prvi put u povijesti da se od država međunarodnim ugovorom zahtijeva da prilikom odlučivanja o transferu oružja vode računa o zaštiti civila", zaključuju iz AI-ja.

Pročitajte više