SAD nastavlja sa spuštanjem iz zraka hrane i vode iračkim civilima

Foto: Hina

AMERIČKI vojni zrakoplovi spustili su iz zraka nove količine vode i hrane namijenjene civilima koji su se bježeći pred džihadistima sklonili u planine na sjeveru Iraka, priopćio je u nedjelju Pentagon.

Jedan C17 i tri teretna zrakoplova C-130 spustila su iz zraka 88 paketa namirnica koji će osigurati "hranu i vodu za tisuće Iračana" zarobljenih na gori Sindžaru, ističe se u priopćenju američkog glavnog zapovjedništva koje pokriva Bliski istok, na kraju četvrte humanitarne operacije.

U tim je paketima bilo 16.633 litre vode za piće i 22.488 obroka.

Kako navodi Pentagon, Sjedinjene Države su od četvrtka navečer dopremile "više od 74.000 obroka i više od 56.780 litara pitke vode" stanovnicima koji pripadaju jezidskoj manjini koju progoni Islamska država (IS).

Zbog napredovanja IS-a ovih dana, više od 200.000 ljudi bačeno je na cestu, napose nakon zauzimanja Karadoša, najstarijeg kršćanskog grada u Iraku, između Mosula i Erbila te Sindžara, uporišta jezida, nemuslimanske manjine koja govori kurdskim jezikom, zapadno od Mosula.

Velik broj jezida je zarobljen u okolnim pustinjskim planinama gdje im osim džihadista prijete glad i žeđ.

Irački premijer najavio tužbu protiv predsjednika

Irački premijer Nuri al Maliki izjavio je u nenajavljenom govoru da će podnijeti tužbu protiv novog iračkog predsjednika Fuada Masuma zbog "očitog kršenja ustava", javljaju svjetske agencije.

"Danas ću na Saveznom sudu podnijeti tužbu protiv predsjednika", rekao je Maliki u izjavi koju je u ponoć (23.00 sata po srednjoeuropskome vremenu) prenijela državna televizija, izvijestio je AFP.

Maliki, čija je koalicija na izborima u travnju osvojila najviše zastupničkih mjesta, optužuje novog predsjednika Masuma da nije imenovao premijera iz najvećeg bloka u parlamentu do nedjelje, kada je istekao rok za to.

Snage iračke policije, vojske i protuterorističkih postrojba raspoređene su u velikom broju u strateškim zonama Bagdada u noći na ponedjeljak, doznaje se od sigurnosnih izvora.

"Raspoređen je velik broj sigurnosnih snaga, policajaca i vojnika, posebno oko Zelene zone", dobro osigurane četvrti u kojoj su glavne državne ustanove, rekao je za AFP visoki policijski dužnosnik.

Raspoređeni su samo 90 minuta prije nego je premijer na državnoj televiziji najavio tužbu protiv predsjednika Masuma zbog kršenja ustava.

Takve sigurnosne mjere "nisu uobičajene i sliče na izvanredno stanje", rekao je taj visoki policijski dužnosnik.

"Mnoge ulice su zatvorene, kao i više ključnih mostova", dodao je čelnik ministarstva unutarnjih poslova. "Sve je to povezano s političkom situacijom", dometnuo je.

Visoki dužnosnik Sjedinjenih Država zadužen za Irak izjavio je u nedjelju da će pružiti punu potporu iračkom predsjedniku Fuadu Masumu nakon Malikijeve najave tužbe, prenosi Reuters.

"Pružam punu potporu iračkom predsjedniku Fuadu Masumu kao jamcu ustava i kandidatu (za premijera) koji može izgraditi nacionalni konsenzus", poručio je na Twitteru pomoćnik američkog državnog tajnika Brett McGurk.
 

Pročitajte više