Irak u borbu protiv Islamske države kreće i zračnim snagama

Foto: Hina

IRAČKI premijer Nuri al-Maliki zapovjedio je prvi put svojim zračnim snagama da podrže kurdske snage u borbi protiv Islamske Države, nakon što su sunitski militanti ostvarili novi veliki uspjeh na sjeveru zemlje, objavila je u ponedjeljak iračka televizija.

"Glavni zapovjednik oružanih snaga zapovjedio je zračnom zapovjedništvu da pruži potporu kurdskim snagama pešmerga protiv terorističkih bandi Islamske Države", rekao je Malikijev glasnogovornik.

Kurdski borci pešmerge, koji su stekli veliko iskustvo boreći se protiv snaga Sadama Huseina, smatraju se jednim od rijetkih postrojbi koje mogu pružiti otpor sunitskim pobunjenicima kojima Malikijeva vojska u lipnju nije pružila gotovo nikakav otpor.

Borci Islamske Države nanijeli su Kurdima u nedjelju velik poraz osvojivši tri grada i mosulsku branu, najveću u zemlji, kao i peto naftno polje kojim se financiraju.

Pešmerge tvrde da su otjerali militante s brane i da je brana pod njihovim nadzorom, no to još nije potvrđeno.

Unatoč očekivanjima njihovih zapovjednika da će izvesti uspješnu protuofenzivu, jedan visoki kurdski dužnosnik pozvao je SAD da im pritekne u pomoć i pošalje oružje.

Dužnosnik koji je želio ostati neimenovan rekao je da su Kurdi previše opterećeni i da Islamska Država ima jako veliku vojnu moć. "Situacija za regiju je jako opasna. Nešto treba učiniti brzo", rekao je.

Uz to, Kurdistanska radnička stranka (PKK), koja se 30 godina bori protiv turske vladavine, pozvala je u ponedjeljak sve Kurde u borbu protiv Islamske Države u sjevernom Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara