SAD traži pomoć Kine: "Iskoristite svoj utjecaj i uputite Sjevernu Koreju na pravi put"

Foto: Guliver image/Getty images

SJEDINJENE Američke Države žele da Kina iskoristi svoj utjecaj na Sjevernu Koreju kako bi se režim u Pjongjangu odrekao nuklearnog oružja, ako želi da SAD promijeni stanje u regiji, rekao je amerčki podtajnik za Daleki istok Daniel Russel.

On je rekao da je Kina nedavno pokazala nezadovoljstvo američkim naporima da ojača suradnju na području obrane s Japanom i Južnom Korejom.

"Najizravniji način na koji Kina može imati ulogu u ovim projektima strateškog savezništva u regiji je da iskoristi svoj utjecaj na Sjevernu Koreju kako bi uputio Pjongjamg na pravi put", naglasio je Russell.

On je pohvalio nedavni potez Kine koja je podržala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o pojačavanju sankcija protiv Sjeverne Koreje. Kina je smanjila i svoj izvoz u Sjevernu Koreju

"Nadamo se da će Kina poduzeti i dodatne korake kako bi uvjerila Sjevernu Koreju da nema izbora nego...preuzeti obveze oko okončanja nuklearnog programa", dodao je on.

Pjongjang je nizom pokusnih lansiranja raketa pokazao da se ne pridržava rezolucija UN iz 2006. koje zabranjuju bilo kakvu aktivnost vezanu za projektile s nuklearnom bojevom glavom.

Pročitajte više