SAD upozorio Grčku: Ako se ne dogovorite s EU, čekaju vas teška vremena

Foto: FAH

SJEDINJENE Države su danas upozorile da Grčku očekuju "teška vremena" ako se s Europskom unijom ne dogovori o financiranju zemlje koja je od 2010. pod međunarodnim tutorstvom.

"Ako se ne postigne dogovor za Grčku će odmah nastupiti teška vremena", ocijenio je ministar financija Jacob Lew, navodi se u ispisu telefonskog razgovora koji su u srijedu vodili taj čelnik američke administracije i grčki ministar financija Janis Varufakis.

EU daje Ateni vremena do petka da zatraži produljenje međunarodnog programa pomoći koji je na snazi od 2010. a prate ga drastične mjere štednje koje nova grčka vlada predvođena Sirizom više ne želi provoditi.

"Vrijeme odmiče", rekao je Lew, prenosi njegov glasnogovornik, "pozivajući" Atenu da pronađe "konstruktivan način da nastavi" suradnju s međunarodnim i s europskim vjerovnicima.

Čini se da SAD tako pojačava pritisak na Atenu pošto se prošli tjedan ograničio na poziv svim stranama da "stanu na loptu" i da se dogovore.

"Nesigurnost nije dobra za Europu", dodao je ipak američki čelnik, po tom priopćenju.

Početkom veljače američki predsjednik Barack Obama je podupro Sirizinu politiku protiv mjera štednje, rekavši da Grčku više ne treba izlagati pritisku s obzirom na pogoršanje životnog standarda u toj zemlji.

Pročitajte više