Sablasni prizori iz Bosanskog Šamca: Ovako grad izgleda nakon katastrofalne poplave

Screenshot i video: Kristijan Grgić, Haris Rahmanović i Luka Barišić

NAKON velikih poplava koje su pogodile regiju iz poplavljenih mjesta i gradova stižu snimke sablasnih prizora koji svjedoče o razmjerima katastrofe. Ovaj video snimljen je u subotu u Šamcu u Bosanskoj Posavini, nakon što se povukla voda koja je bila poplavila grad.

Autori videa - Kristijan Grgić, Haris Rahmanović i Luka Barišić, navode kako su u subotu obišli barikade i prošli centrom poplavljenog Bosanskog Šamca. Kažu kako se u mjesto vraćaju prvi stanovnici koji čiste svoje uništene domove nakon katastrofalnih poplava: "Voda se tek povukla i prošli smo kroz centar gdje smo imali par riskantnih momenata jer su ceste bile još po nekim dijelovima pod vodom. U gradu nije bilo žive duše osim par redara koji čuvaju objekte banke i možda 2-3 policajca koji su blokirali put do mosta te prvih hrabrih Šamčana koji su došli izbaciti namještaj iz stanova da se ne ucrva. Nije bilo vojske, nije bilo nikoga".

Dečki su i jučer bili u Šamcu kako bi, koliko mogu, pomogli ljudima koji su počeli čistiti svoje domove. Kažu kako su jučer u gradu bili i vojnici: "Vojska je na ulazu grada dijelila maske svakome tko je ulazio u grad, a pri izlazu grada je morala svaka osoba izaći iz auta i na checkpointu oprati ruke pa su nas prskali tvarima za dezinfekciju".

Autori ovog videa ističu i jednu hvalevrijednu stvar koja je "svijetla točka" katastrofalnih poplava - ljudi su u ovoj stravičnoj nevolji savladali nacionalne i druge barijere te pomažu jedni drugima bez obzira na nacionalnost. Tako i u Bosanski Šamac, koji je pretežno naseljen srpskim stanovništvom, ovih dana u pomoć stižu brojni Bošnjaci i Hrvati.

No, dečki zamjeraju pojedinim medijima što tu sliku jedinstva ne žele prenijeti: "BHT televizija prikazuje probleme iz cijele regije, bez obzira bila to Republika Srpska ili Federacija, međutim Dodikova televizija prikazuje pretežno probleme iz Republike Srpske i spominje velikim slovima Putinovu pomoć. Imamo osjećaj da ovo što se događalo da pomažemo jedni drugima ne žele prikazati na televiziji u Republici Srpskoj jer im ne ide na ruku da Hrvati i Bošnjaci iz Federacije pomažu Srbima gdje god bili, i isto tako Srbi pružaju pomoć Bošnjacima i Hrvatima gdje god stignu".

 

Pročitajte više