"Sankcije EU-a iznimno su rijetke i bile bi prava sramota za vladu u Zagrebu"

Screenshot: Spiegel Online

PREPIRKE Europske komisije i hrvatske Vlade oko "Lex Perkovića" nisu goruća tema samo u Hrvatskoj. Tako su se najavljene sankcije Hrvatskoj našle i na naslovnim stranicama nekih stranih medija, poput EUobservera i Der Spiegela, koji podsjećaju kako EK ne dijeli olako sankcije te citiraju povjerenicu Viviane Reding, koja tvrdi da je Vlada u Zagrebu "izigrala njezino povjerenje".

Der Spiegel tako piše kako EU priprema sankcije za Hrvatsku zbog izmjere Zakona o europskom uhidbenom nalogu svega nekoliko dana prije pristupanja EU te spominju kako bismo mogli ostati bez oko 106,8 milijuna eura iz europskih fondova.

"Ove sankcije bile bi sramota za Vladu u Zagrebu, koja je izmijenila zakon koji onemogućava izručivanje zločinaca svega nekoliko dana prije pristupanja EU", piše Der Spiegel. U tekstu se dodaje i kako su ovakve sankcije iznimno rijetke te da je za njihovu provedbu potrebna suglasnost svih država članica EU.

EUobserver se, pak, fokusirao na izjave povjerenice Reding, koja je Vladu optužila za "izigravanje povjerenja europskih institucija".

"Nakon što je dobila veliko povjerenje, Hrvatska je to povjerenje počela zloupotrebljavati istog dana kada je ušla u EU. Pravda je slijepa", citira EUobserver povjerenicu Reding.

Pročitajte više