Satelitske snimke otkrile 122 objekta u moru, stigli detektori za otkrivanje signala crne kutije

Foto: Guliver Image / Getty Images

SATELITSKE snimke napravljene 23. ožujka pokazuju 122 objekta koja bi mogla pripadati malezijskom zrakoplovu. Na snimkama se vide objekti koji su dugi i do 23 metra, prenosi BBC.

Objekti se nalaze na području od 400 četvornih kilometara, a to područje udaljeno je više od 2500 kilometara od australskog Pertha.

"Informacije su 25. ožujka predane australskom centru za spašavanje", izjavio je Hishammuddin Hussein, vršitelj dužnosti ministra prometa Malezije.

Za olupinom Boeinga traga 12 zrakoplova

Potraga za nestalim malezijskim zrakoplovom se nastavila nakon što su se vremenski uvjeti u južnom Indijskom oceanu poboljšali. 12 zrakoplova danas traži olupinu Boeinga u kojem je bilo 239 ljudi i koji je nestao prije gotovo tri tjedna.

Obitelji dijela nestalih putnika ne žele prihvatiti njihovu smrt sve dok se olupina ne pronađe. Međunarodna potraga je sužena i obuhvaća nešto manje područje.

Australija je ponudila pomoć obiteljima, a premijer Tony Abbott poručio je kako vlasti koriste sve što imaju u potrazi za nestalim avionom MH370, te da će tražiti dok ne umre posljednja nada.

"Dugujemo obiteljima i cijelom svijetu da učinimo sve što je u našoj moći i lociramo olupinu zrakoplova i riješimo neobičnu zagonetku zrakoplova nesretne sudbine."

Australija i koordinira međunarodnom potragom koja se fokusira na područje oceana 2500 kilometara jugozapadno od Pertha.

Stigli detektori za otkrivanje signala crne kutije MH370


Američka oprema za detektiranje signala crne kutije stigla je u Australiju u srijedu dok traju napori za pronalazak bilo kakvog traga malezijskog zrakoplova za koji se vjeruje da se srušio prije 18 dana u Indijski ocean, tisućama milja daleko od svoje predviđene rute.

Deseci zrakoplova iz Australije, SAD-a, Novog Zelanda, Kine, Japana i Južne Koreje ponovno pretražuju vode oko 2.500 kilometara jugozapadno od Pertha ne bi li ugledali olupinu aviona. Zbog loših vremenskih uvjeta u utorak potraga je bila prekinuta.

"Zona nesreće... je bliža Australiji nego ijednom drugom mjestu", rekao je australski premijer Tony Abbott prije nego što je u parlamentu održana minuta šutnje.

"Znatna količina ostataka primijećena je na području na kojemu je zadnje zabilježen taj let. Loši vremenski uvjeti i nedostupnost dosad su sprječavali njihovo pronalaženje, ali mi smo uvjereni da će biti pronađeni", kazao je.

Malezijski premijer Najib Razak ovoga je tjedna potvrdio da se let MH370 Malaysia Airlinesa, koji je nestao na putu iz Kuala Lumpura za Peking, srušio u južni Indijski ocean.

Pronalazak olupine mogao bi rasvijetliti što se dogodilo i zašto je zrakoplov letio toliko daleko od zadane rute. Teorije su brojne: od otmice do sabotaže ili mogućeg samoubojstva pilota, ali istražitelji nisu isključili tehničke probleme.

FBI će uskoro dovršiti analizu simulatora leta


Stručnjaci FBI-ja, američke savezne policije, dovršit će za dan-dva analizu simulatora leta zaplijenjenog u domu kapetana Boeinga 777 na letu MH370 Zahariea Ahmada Shaha, izjavio je u srijedu direktor FBI-ja James Comey.

"Ponudili smo svu pomoć koju možemo pružiti i oni su zatražili naše stručno vještačenje koja obuhvaća i obradu informatičke opreme koju su nam dali", rekao je Comey na saslušanju u američkom Kongresu.

"Moje ekipe rade 24 sata na dan kako bi je pokušali iskoristiti. Ne mogu više otkriti javnosti, ali mislim da će se taj posao brzo završiti, za dan-dva", dodao je.

Comey nije rekao koja je informatička oprema u posjedu FBI-ja, ali je jedan američki čelnik potvrdio 19. ožujka za agenciju France Presse da je malezijska vlada zatražila od FBI-ja analizu elektroničkih dokumenata koji su prošlog mjeseca izbrisani sa simulatora leta zaplijenjenog u domu kapetana Boeinga 777 Zahariea Ahmada Shaha.

Pročitajte više