Šef međimurskog SDP-a se vadi: Pa zašto sam prekršio zakon? Zato što ne znam bosanske zakone!

Screenshot: HTV

ČELNIK međimurskog SDP-a Mladen Novak gostovao je Dnevniku 3 HTV-a i pokušao dati odgovor na pitanje zašto je prekršio zakon. Ustvrdio je i kako bi novac prijavio na našoj granici...

"Zašto ste prekršili Zakon o deviznom poslovanju i nezakonito prolazili granicu?", pitao ga je voditelj.

"Pa, zašto sam? Iz neznanja očito. Sto puta sam prelazio granicu i nikad me na izlasku iz zemlje nisu pitali što imam, nego kad sam ulazio u Hrvatsku. Sad je izlišno govoriti da bih na našoj granici prijavio što imam..." Kako to da nije znao? Kaže da ne zna bosanske zakone. "Stvarno nisam očekivao da pri izlasku iz zemlje trebaš objašnjavati što imaš, na ulasku u zemlju obično moraš objašnjavati.", izvlači se Novak.

Tvrdi i kako je to njegov novac, posudio ga je od prijatelja jer u prosincu, zbog dosta investiranja, ima problema s tekućom likvidnošću. "Bilo je to prvi put da sam posudio novac od prijatelja iz BiH, očito i zadnji.", pojašnjava Novak i dodaje kako je dostavio ugovore Carinskoj upravi te da će oni danas, sutra donijeti odluku. "Mene će teretiti za carinski prekršaj, kazna je oko 600 kuna, 150 km, i novac će mi vratiti", govori Novak.

Vi ste utjecajan čovjek, osjećate li političku odgovornost? "Utjecajan sam u čemu? Jesam na istaknutim pozicijama, naravno da postoji šteta, ja ću sa stranačkim kolegama razgovarati o tome što učiniti. Prihvaćam odgovornost, ali je li to prekršaj za ostavku? Razgovarat ću s kolegama i sam donijeti odluku... Zašto bi mi netko morao reći učiniti? Odrastao sam čovjek i mogu sam donijeti odluku", zaključio je Novak.

Vjerujete li mu?

Novak je danas održao i press konferenciju. Izjavio je, vezano za pokušaj da u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine unese gotovo 74.000 eura, kako to nema veze s SDP-om ni Međimurskom županijom, nego je riječ o njegovoj nespretnosti jer je od prijatelja iz BiH posudio novac.Novak je na konferenciji za novinare u Čakovcu rekao kako je od prijatelja iz BiH novac koji je pokušao unijeti u Hrvatsku, posudio za potrebe tekuće likvidnosti informatičke tvrtke C-lab u njegovom vlasništvu


Dodao je da je o posudbi potpisao Ugovor, kojeg je dao okupljenim novinarima na uvid. Ponovio je kako mu ni na kraju pamet nije bilo da bi prilikom izlaska iz Bosne i Hercegovine novac trebao prijaviti. "Smatrao sam da to trebam učiniti prilikom ulaska u Hrvatsku, što bih i učinio", naglasio je Novak.

Proteklih nekoliko dana proveo je u BiH, uspješno dokazujući porijeklo novca, dodao je.

Mladen Novak bit će kažnjen za carinski prekršaj, a najveća predviđena kazna je 150 KM ili oko 600 kuna. Istaknuo je da ovo nema veze s međimurskim SDP-om ili Međimurskom županijom, već samo s njim, odnosno njegovom tvrtkom C-lab.

Za danas popodne sazvao je glavni odbor Međimurskog SDP-a, jer želi svojim stranačkim kolegama objasniti što se dogodilo. Smatra da je to dužan napraviti, kao odgovorni predsjednik Međimurske županije, te član SDP-a.

Uvjeren sam da će glavni odbor shvatiti kako je riječ o mom neznanju, a ne o nezakonitostima, kazao je Novak.

Podpredsjednik SDP-a Međimurske županije i saborski zastupnik Mario Moharić u izjavi Hini demantirao je da SDP od Novaka traži podnošenje ostavke.

BiH mediji otkrili njegov identitet

Podsjetimo, predsjedniku skupštine Međimurske županije i čelniku tamošnjeg SDP-a Mladenu Novaku pripadnici Granične policije BiH oduzeli su skoro 74.000 eura potkraj protekloga tjedna koje je nezakonito pokušao unijeti u Hrvatsku, izvijestili su u utorak mediji u BiH, dok je Granična policija navela samo njegove inicijale (M.N.) i godinu rođenja.


Po obavijesti iz Granične policije BiH, njezini pripadnici iz Gradiške na sjeveru BiH otkrili su 13. prosinca, prilikom izlaza iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, neprijavljenih 73.945 eura. Novac je otkriven u unutrašnjosti vozila prilikom granične kontrole vozila marke Passat, hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao M. N. (1960.), državljanin Republike Hrvatske, naveli su iz Granične policije. Navodi se također da je novac privremeno oduzet te ustupljen nadležnom inspektoratu jer je vlasnik prekršio Zakon o deviznom poslovanju.

Novak je nedavno pobijedio i u stranačkoj utrci za šefa međimurskog SDP-a.

Vlasnik je vlasnik informatičke tvrtke C-Lab i suvlasnik još nekih, a član je SDP-a od 1997. godine. Predsjednik je Skupštine Međimurske županije, a na unutarstranačkim izborima u listopadu ove godine međimurski SDP-ovci izabrali su ga za predsjednika županijske organizacije stranke. U politiku i stranku uključila mu se i supruga Ivanka, koja je na svibanjskim lokalnim izborima izabrana za zamjenicu načelnice najveće međimurske općine Nedelišće.

Novac mu je privremeno oduzet te ustupljen nadležnom inspektoratu, jer je vlasnik prekršio Zakon o deviznom poslovanju.

Pročitajte više