Seks-skandal i pedofilija i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Sinod SPC-a analizirao snimku seksa vladike s više mladića

Ilustracija: AFP

SEKSUALNI i pedofilski skandali ne potresaju samo Katoličku crkvu. Najnoviji sekusalno-religijski incident zabilježen je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Snimka na kojoj vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) ima seksualni odnos s mladićima pušten je na sjednici Sinoda, tako da su se i članovi crkvene vlade mogli uvjeriti da su navodi protiv episkopa istiniti, saznaje Blic. Iako je tada vladika Vasilije rekao Sinodu da želi u mirovinu, on je u eparhiji organizirao potpisivanje podrške s kojom namjerava spriječiti umirovljenje koje se, s obzirom na brojne dokaze o njegovom angažmanu koje nije crkvene i duhovne prirode, vjerojatno neće moći izbjeći.

Kap koja je prelila čašu bile su pritužbe dječaka

Prema saznanjima Blica, spornu snimku zbog koje je prošloga tjedna pred Patrijaršijom uhićen jeromonah Nikolaj Stamatović u pokušaju da je proda za 100.000 eura među prvima su vidjeli članovi Sinoda jer je s ostalim materijalom protiv vladike Vasilija u studenom donesena na sjednicu. Sa snimkom se morao suočiti i vladika koji je pozvan na sednicu. Snimka navodno nije jedini materijal koji posjeduje i SPC. Sinod je imao priliku vidjeti i sporne fotografije, a postoje i svjedočenja mladića i bogoslova.

Kap koja je prelila čašu i otvorila doslovce crkvenu istragu o vladici zvorničko-tuzlanskom bila je pritužba dječaka iz Cetinjske bogoslovije, koji su se požalili svojim duhovnicima da su imali neougodnosti s vladikom Kačavendom. Nakon toga Crkva dolazi u posjed snimaka i fotografija.
 

Pročitajte više