Sindikati na Ustavnom sudu traže odgovore na pitanja o radničkim pravima

Foto: FAH

ČLANOVE Matice sindikata danas će primiti šefica Ustavnog suda, Jasna Omejec. Zanima ih zašto je pravosuđe sporo i neučinkovito kad su u pitanju radnička prava.

Ustavnom sudu sindikati su na ocjenu podnijeli niz propisa, a koji, kažu, i dalje stoje u ladicama; poput Zakona o reprezentativnosti, Zakona o uskrati prava na božićnice i regrese, smanjenje plaća za 3 posto u javnim i državnim službama kao i ovaj posljednji; uskrati prava na vjernost od 4,8 i 10 posto. Najvažnije im je rješavanje zakona o uskrati prava, kaže šef Matice, Vilim Ribić koji poručuje: pravosuđe je trenutačno neučinkovito, ono mora funkcionirati.

"To je unutarnje pravno načelo, vanjska pravna načela, da se kolektivni ugovor ne može derogirati zakonom. Ustavni sud bi morao o tome donijeti svoje mišljenje i stvoriti jednu praksu u Republici Hrvatskoj", poručio je Ribić.

No, prije mišljenja Suda sindikati će, zbog ove posljednje uskrate prava, u četvrtak u jednodnevni štrajk na fakultetima. O planiranim akcijama kao i ishodu razgovora s čelnicom Ustavnog suda izvijestit će točno u podne.

Pročitajte više