Sindikati podsjećaju na sporazum iz 1998.: Vlada ne smije prodati Petrokemiju!



DIONICE Petrokemije, po zadnjim informacijama sa Zagrebačke burze, skočile su za više od deset posto. Zadnja cijena po kojoj se trgovalo dionicama Petrokemije trenutno iznosi 251,45 kuna.

Dionicama Petrokemije tijekom jutra trgovalo se i po cijeni od 259,99 kuna. Dionice tvrtke iz Kutine, koja se bavi proizvodnjom gnojiva, danas su uvjerljivo "najvruća roba" na Zagrebačkoj burzi.

Razlog tome je ruska turneja Radimira Čačića, odnosno medijske špekulacije da je prvi potpredsjednik Vlade u Rusiju otišao pronaći kupca za Petrokemiju. Država u Petrokemiji drži većinski udio od 50,6 posto. Privatizacijom Petrokemije državni proračun mogao bi postati bogatiji za oko 450 milijuna kuna.

Uprava Petrokemije ništa ne zna o privatizaciji

Politički kuloari šuškaju da Čačić želi što prije prodati Petrokemiju, ali pitanje je koliko je takav scenarij uopće realan. Uprava Petrokemije, naime, o najavljenoj privatizaciji nema apsolutno nikakve informacije.

"Vezano uz vaš upit obavještavamo vas da Uprava Petrokemije nema nikakvih saznanja niti je u posjedu nikakvih materijalnih činjenica o procesu privatizacije Petrokemije osim natpisa koji izlaze u novinama i koji su javno dostupni", stoji u odgovoru koji je Petrokemija dostavila na upit Zagrebačke burze.

Sporazum iz 1998. godine: Vlada ne smije prodati više od 49 posto Petrokemije

Protiv privatizacije ustao je sindikat EKN-a Petrokemije, koji je svoju zabrinutost medijskim napisima izrazio u pismu poslanom Zoranu Milanoviću, Radimiru Čačiću, Ivi Josipoviću i Borisu Špremu. Od Milanovića sindikalisti traže da se izjasni o medijskim napisima prema kojima je on "poslao" Čačića u Rusiju da pronađe kupca za Petrokemiju.

Sindikati također podsjećaju Vladu na Sporazum o načinu privatizacije Petrokemije iz 28. kolovoza 1998. godine. Tim se sporazumom država obvezala da će zadržati većinski vlasnički udio u Petrokemiji, odnosno da se može privatizirati samo 49 posto dionica Petrokemije. Republika Hrvatska, navodi se u sporazumu, mora poštovati pravo prvokupa do 51 posto dionica Petrokemije.

U desetom članku sporazuma ističe se da će se svi sporovi u vezi njegove provedbe nastojati rješavati dogovorom. Ukoliko to ne bude moguće, odluku o sporu donosit će nadležni sud na području sjedišta Petrokemije. Također, radnici Petrokemije zbog nepoštivanja sporazuma imaju pravo stupiti u štrajk, tijekom kojeg im je firma dužna isplaćivati plaće i doprinose, te nema pravo na potraživanje nadoknade štete.

Maras: Nema potrebe da država upravlja svim tvrtkama u svom portfelju

Najavljenu privatizaciju Petrokemije u razgovoru s novinarima komentirao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Država, smatra Maras, treba privatizirati sve tvrtke koje nisu strateški važne.

"Hrvatska se mora otvoriti novim tržištima, nema potrebe da država upravlja svim tvrtkama u svom portfelju. Privatizacija znači nova ulaganja te nova radna mjesta te u tom pogledu svaka takva privatizacija ima moju podršku", istaknuo je ministar Maras.

Pročitajte više