Sirijski pobunjenici odbacili Annanov mirovni plan: Vrijeme je da počnemo braniti svoj narod!

SIRIJSKI pobunjenici i službeno su odustali od mirovnog plana Ujedinjenih naroda, koji do danas nije uspio zaustaviti nasilje u zemlji. Napadi na vladine snage već su započeli, a pobunjenici su poslali jasnu poruku predsjedniku Basharu al-Assadu.

"Odlučili smo napustiti mirovni plan i, počevši od dana donošenja odluke u petak (1. lipnja), počeli smo braniti naš narod", izjavio je bojnik Sami al-Kurdi, glasnogovornik pobunjeničkog vojnog vijeća.

Pobunjenici su predsjedniku Basharu al-Assadu prošlog tjedna dali ultimatum - ili će do petka prekinuti s nasiljem, ili će snositi posljedice. Budući da nasilje nije prestalo, baš suprotno, prema tvrdnjama aktivista tijekom vikenda je poginulo više od 80 sirijskih vojnika, pobunjenici su odlučili krenuti u "obranu svog naroda".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji izjavio je kako smatra da je mirovni plan Kofija Annana i dalje ključan za rješavanje situacije u Siriji. Ipak. budući da plan u posljednjih nekoliko tjedana, koliko je na snazi, nije doveo do većih promjena, pobunjenici su odlučili uzeti stvari u svoje ruke.

Pročitajte više