Sirijsko kemijsko oružje spremno za uništenje

Foto: Hina

SAV toksičan materijal uklonjen iz Sirije prema sporazumu s vladom u Damasku o uništenju kemijskog oružja spreman je za uništenje, objavila je u četvrtak svjetska agencijska za kemijsko oružje.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) priopćila je da se 1300 tona kemijskog oružja prebačenog iz Sirije uništava na nekoliko lokacija, a do 21. srpnja uništeno je 32 posto, javlja Reuters.

OPCW je objavio i da će 12 postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja u Siriji biti izvan uporabe u roku od 60 dana. Sedam hangara bit će sravnjeno sa zemljom, a pet podzemnih postrojenja trajno zapečaćeno.

Organizacija OPCW sa sjedištem u Den Haagu nadzire uništenje zaliha sirijskog kemijskog oružja prema rusko-američkom sporazumu dogovorenom s vladom u Damasku.

Sirija je u listopadu 2013. pristupila međunarodnoj konvenciji o zabrani kemijskog oružja i tako izbjegla američku vojnu intervenciju koja se razmatrala nakon napada sarinom blizu glavnog sirijskoga grada koji je prošlo ljeto usmrtio 1400 osoba.

Šest stotina tona kemijskog smrtonosnog oružja već je uništeno na američkom brodu MV Cape Ray, a ostatak se uništava u postrojenjima u Finskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

Gomilanje toksičnog materijala u tim zemljama nije proteklo bez javnih prosvjeda. Tako je talijanska vlada u siječnju morala uvjeravati stanovnike luke GioiaTauro da prekrcavanje kemijskog oružja za njih nije nikakva opasnost.

Pročitajte više