Sjeverozapadna Hrvatska i dalje pod vodom: U Posavlje i Pokuplje izlilo se oko milijardu kubičnih metara vode

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

SISAČKO područje može odahnuti, barem nakratko. Visok vodeni val Kupe bez većih je posljedica prošao sisačkim područjem. U Crncu se vodostaj stabilizirao na 767 centimetara i postupno pada. Na jasenovačkom području i dalje prijeti porast vodostaja, a opasnost predstavljaju i zaobalne vode, javlja HRT.

"Iako je rijeka Sava pala pet centimetara u odnosu na maksimalan vodostaj, nije bitnije rasterećen sustav obrane od poplava", otkriva nam Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda i napominje da vodostaj na području Jasenovca i dalje raste.

"Treba reći da idućih više dana neće doći do bitnijeg opadanja vodostaja tako će sustav i nadalje biti u potpunosti opterećen s ovim velikim vodnim valom. Tome naravno ne pogoduje ni ova kiša koja još dodatno natapa nasipe po kojima je sve teže prometovati, odnosno sve teže pristupati pojedinim kritičnim lokacijama", rekao je Đuroković.

Još su pod vodom velike površine sjeverozapadne Hrvatske, koje se protežu od Velike Gorice do Siska i od Ivanić Grada gotovo sve do Okučana. U Posavlje i Pokuplje izlilo se oko milijardu kubičnih metara vode.

Kritično je i dalje u Čičkoj Poljani kod Velike Gorice, a teško je i na području Lučkog, gdje je voda poplavila podrume. U selu Mlaka 40-ak mještana već je nekoliko dana potpuno izolirano i do njih se može samo čamcima.

Kod Metkovića ugroženo 60 kuća

Stanje na poplavljenom području doline Neretve najteže je i dalje na desnoj obali Metkovića. Ugroženo je više od 60 kuća, a dosad ih je poplavljeno 15-ak.

"U ovom trenutku je stabilizacija razine vodostaja, pa čak i blago opadanje na tom području, no prognoze kažu da opet značajne količine oborina mogu pasti na tom području te uzvodnom slivu u Bosni i Hercegovini", kaže Đuroković te napominje da sve ovisi o količini oborina i hidroenergetskom sustavu Bosne i Hercegovine, odnosno koliko će tamošnje akumulacije primiti vode.

Opet obilna kiša!

Stanovnicima poplavama pogođenih područja nikako na ruku ne ide vremenska prognoza. Naime, danas se ponovno očekuje obilnija kiša, na Jadranu i izraženiji pljuskovi i grmljavina. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeveroistočnjak, u Slavoniji istočnjak, na Jadranu umjereno i jako, ujutro mjestimice i olujno jugo, koje će prijepodne oslabiti i okrenuti na jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu umjeren i jak istočnjak i buru.

U većem dijelu zemlje subotnje prijepodne bit će umjereno do pretežno oblačno, ponegdje i s kišom, a u nastavku dana kiša će stati i djelomično će se razvedravati. U Dalmaciji će biti pretežno sunčano, no tijekom jutra i tu mjestimice još može pasti malo kiše, ponajprije u njenom najsjevernijem dijelu te u unutrašnjosti. U kopnenoj Hrvatskoj bit će slabog do umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog, u Slavoniji i sjeverozapadnog vjetra, a na Jadranu umjerene i jake, na udare i olujne bure i istočnjaka, u Dalmaciji danju slabog do umjerenog sjeverozapadnog vjetra.

Pročitajte više