Skandal u Uzbekistanu: Na zapovijed vlasti liječnici steriliziraju žene bez njihovog znanja

U NAJNOVIJEM izvještaju BBC-a pojavile su se indikacije da vlasti u Uzbekistanu provode tajni program prisilne sterilizacije žena, a sve s ciljem smanjenja brzorastuće populacije u zemlji. Liječnicima se, kako stoji u izvještaju, navodno određuju mjesečne kvote, a sterilizacija se najčešće odvija bez znanja pacijentice. Uzbekistanske vlasti, naravno, opovrgavaju postojanje takvog programa.

Novinarki BBC-a Nataliji Antelevoj, koja je razotkrila ovu priču, zabranjen je ulazak u Uzbekistan, ali ipak je uspjela intervjuirati nekoliko žena i liječnika koji su prebjegli u Kazahstan, dok je s ostalim svjedocima komunicirala telefonom i e-mailovima.

Neke žene osobno pristanu na podvrgavanje sterilizaciji, ali u ostalim slučajevima to se događa bez njihovog pristanka, a nerijetko i bez njihovog znanja. Postupak se najčešće obavi odmah nakon što žena rodi. Anteleva tvrdi da bi broj steriliziranih žena moga doseći i nekoliko desetaka tisuća, a liječnici su joj sami priznali da od vlasti dobivaju određene "mjesečne kvote" koje moraju ispuniti, odnosno broj žena koje moraju sterilizirati.

Uzbekistan se tijekom cijele svoje povijesti često nalazio na udaru kritika zbog učestalog kršenja osnovnih ljudskih prava, a vlasti su se često služile svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima da bi došle do svog cilja. Tako im nisu bila strana ni mučenja, vjerski progoni i politička uhićenja. Prema nekim tvrdnjama, prisilna sterilizacija u Uzbekistanu se prakticira od ranih 1990-ih.

Pročitajte više