Slavlje investitora zbog kraha referenduma u Dubrovniku: "Građani su se odlučili za razvoj i pokazali investitorima da su dobrodošli"

Foto: Tonči Plazibat/Cropix

POVJERENSTVO za provedbu referenduma o gradnji golf parka na Srđu objavilo je sinoć u 23 sata prve neslužbene rezultate prema kojima referendum Dubrovčana o izgradnji golf terena i pratećeg resorta na platou Srđa ponad Dubrovnika - nije uspio. Na referendum je izašlo 11.977 od 38.007 upisanih birača ili 31,5 posto. Za uspjeh referenduma trebao je izaći 50 posto plus jedan birač. Za gradnju golf parka glasovalo je 1.846, a protiv je bio 10.051 birač, dok je 77 listića nevažećih.

Nakon zatvaranja glasačkih mjesta i prvih neslužbenih podataka članovi udruge Bosanka i djelatnici Razvoj golfa uputili su se u restoran Dubrava na Bosanci da bi na večeri proslavili pobjedu.

"Podaci o odazivu Dubrovčana na referendum za projekt "Golf park Dubrovnik" pokazuju da je svima prihvatljiv i da su se građani toga grada odlučili za razvoj", izjavila je Maja Brinar Frenkel, supruga izraelskog investitora u taj projekt Aarona Frenkela, ocijenivši kako su Dubrovčani time poslali poruku svim investitorima da su dobrodošli.

"Zahvalila bih Dubrovčanima što su se odlučili za razvoj, za novi zamah za Grad, i drago mi je što se taj projekt pokazao prihvatljivim svima", kazala je Brinar Frenkel gostujući sinoć u središnjem Dnevniku HTV-a. "Time su potvrdili ne samo da žele taj projekt, već su pokazali i svim drugim investitorima da su dobrodošli, ne samo u Dubrovnik nego i u cijelu Hrvatsku", dodala je.

"Voljom građana Dubrovnika referendum o golf-parku na Srđu nije uspio, stoga pozivam sve aktere koji su sudjelovali u ovom procesu proteklih mjeseci da poštuju volju Dubrovčana", kazao je prokurist tvrtke Razvoj golf d.o.o. Ivan Kusalić. Također, izrazio je zadovoljstvo rezultatima referenduma jer je velika većina građana koji su izašli na referendum glasovala protiv gradnje na Srđu.

Podsjećamo, građanske udruge i inicijative smatraju da će projekt golfa na Srđu imati loš utjecaj okoliš i grad Dubrovnik, dok investitori iz tvrtke Razvoj golf to odbacuju te ističu kako će projekt na Srđu otvoriti nova radna mjesta te unaprijediti turističku ponudu grada. Problem je prošlih mjeseci nadišao Dubrovnik i promatra se kao test lokalne direktne demokracije.

Grad Dubrovnik osigurao je 300.000 kuna za provedbu referenduma.

Incijativa "Srđ je naš" poručuje: 10.000 protiv obvezujuće je za sve!

"Građanke i građani Dubrovnika na referendumu su se većinom od čak 84,23 %, izjasnili protiv projekta na Srđu. Prema neslužbenim je rezultatima na referendum izašlo 11.486 glasača, što je 30,92%  biračkog tijela. Od dosad prebrojanih listića 73 je nevažećih, 1.772 je ZA, a 9.852 PROTIV projekta na Srđu. Da je ostvarena izlaznost od 50% + 1 koja bi bila obvezujuća za vijećnike Grada Dubrovnika, odnosno da je glasalo nešto više od 19.000 birača, ovaj broj građana koji su danas glasali PROTIV bio bi dovoljan da se projekt odbaci.

Inicijativa Srđ je naš zahvaljuje svim građanima Dubrovnika koji su smatrali da je izlazak na referendum, ne samo njihovo pravo, već i dužnost. Podsjećamo da Hrvatska ima vrlo strog zakon o lokalnom referendumu. Lokalne i državne vlasti, pojačane medijima, učinile su sve što je u njihovoj moći da demotiviraju i onemoguće građane da izađu na referendum, počevši od manipuliranja s datumom održavanja, do otvorenog pozivanja građana da na referendum ne izađu.

Ovoliki broj građana koji su glasali protiv projekta apsolutno je obvezujući za lokalne vlasti. Stoga će se Inicijativa Srđ je naš nastaviti zalagati za planiranje prostora Srđa u kojem će se interes građana Dubrovnika nalaziti na prvom mjestu.", poručuju iz inicijative "Srđ je naš":

Pročitajte više