Slovenska novinarka optužena za otkrivanje tajnih obavještajnih podataka

Ilustracija: Arhiva

SLOVENSKA novinarka koja je 2011. godine u vrijeme kampanje pred parlamentarne izbore pisala o vezama parlamentarne stranke s ekstremističkim skupinama optužena je za otkrivanje tajnih podataka državne obavještajne službe, što ona negira i tvrdi da je do podataka došla vlastitim istraživanjem.

"Moje izvore ne namjeravam otkriti, a riječ je o političkom procesu kojim se žele ograničiti sloboda medija i rad novinara", izjavila je za ljubljansko "Delo" od srijede Anuška Delić, novinarka tog lista.

"Radi se o osveti jer sam otkrila tamnu stranu velike političke stranke i to u vrijeme pred izbore", rekla je Delić, dodavši da se radi o Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Zajedno s njom za otkrivanje tajnih podataka obavještajne agencije SOVA je optužen i tadašnji direktor obavještajne agencije Sebastian Selan kojega je Janšina vlada 2012. smijenila s dužnosti.

"Delo" navodi da su se konstatacije iz novinarskih priloga njihove novinarke o vezama Janšine stranke i njenog podmlatka s nekim ekstremističkim grupama, među kojima i s "neonacističkom" skupinom "Blood and Honour" u dijelu poklapale, ali da je novinarka do podataka došla vlastitim izvorima i da je izvješće SOVA-e o političkom ekstremizmu bilo dostupno širem krugu ljudi.

Direktor slovenske kriminalističke policije Marjan Fank izjavio je pak za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" da se policija već oko dvije godine u istraživanju nasilja susreće s ekstremizmom, ali da ga ne dijeli na lijevi i desni i ne pridaje mu političke oznake koje se pojavljuju u kasnijim interpretacijama njihovih izvješća.

Fank je dodao da je u lanjskim i preklanjskim nasilnim izgredima u slovenskim gradovima bilo više običnog kriminalnog djelovanja i vandalizma nego djelovanja specifičnih skupina s političkom pozadinom.

Pročitajte više