Slučaj Assange: Šefovi diplomacija oba američka kontinenta najavili sastanak zbog britanskih prijetnji Ekvadoru

MINISTRI vanjskih poslova zemalja dvaju američkih kontinenata sastat će se sljedećega petka kako bi raspravili o mrtvoj točci u kojoj su se našli osnivač WikiLeaksa Julian Assange, Velika Britanija i Ekvador, javlja BBC.

Podsjećamo, Ekvador je odobrio azil internetskom buntovniku koji se od lipnja nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Iako je za Assangea to odlična vijest, problem mu predstavlja put od ambasade do aerodroma, odnosno, ne smije izaći iz ambasade jer bi ga britanske vlasti istoga trenutka uhitile. Ovih dana mogle su se čuti i prijetnje da bi britanske vlasti mogle upasti u ekvadorsku ambasadu, što bi bio teški diplomatski incident. Assangea traži Švedska zbog silovanja za koje tvrdi da nije kriv.

Assange je zatražio politički azil u Ekvadoru s tvrdnjom da se protiv njega vodi politički proces, istaknuvši kako bi izručenje u Švedsku moglo dovesti do njegovog izručenja u SAD, čije vlasti mu žele suditi za špijunažu zbog objave brojnih tajnih dokumenata i diplomatskih depeša, što može značiti i smrtnu kaznu ako bude proglašen krivim.

SAD ne želi sastančiti s ostalim državama dvaju američkih kontinenata

23 zemlje OAS-a (Organizacije američkih država) glasale su da će održati sastanak u Washingtonu. SAD je bio jedna od tri zemalja koje su glasale protiv sastanka jer smatra da "će biti beskoristan i štetan reputaciji OAS-a".

Glavni tajnik OAS-a Jose Miguel Insulza rekao je da će glavna tema sastanka biti upravo prijetnja Ekvadoru o mogućnosti intervencije u njegovoj ambasadi u Londonu. "Predmet koji nas zabrinjava jest nepovredivost diplomatskih misija svih članica", rekao je.

U nedjelju zbog britanskih prijetnji izvanredan sastanak Unije južnoameričkih zemalja

Ekvador je britansko pismo koje je skrenulo pozornost na članak o Aktu o diplomatskim i konzularnim prostorima iz 1987. koji bi, kako piše BBC "mogao omogućiti skidanje diplomatskog statusa ambasadi kako bi policija mogla ući i uhititi Juliana Assangea zbog kršenja uvjeta slobode uz jamčevinu" shvatio kao prijetnju. Britansko ministarstvo vanjskih poslova kasnije je objasnilo kako je pismo poslano kako bi pojasnilo "sve aspekte britanskog zakona, kojih bi Ekvador trebao biti svjestan".

Britanski promatrač u OAS-u Philip Barton rekao je da će Velika Britanija nastaviti surađivati s Ekvadorom kako bi se ta situacija "uspješno i prijateljski zaključila". Za nedjelju je zbog britanske prijetnje najavljen i izvanredni sastanak Unije južnoameričkih zemalja u Ekvadoru.

Pročitajte više