Službeno potvrđeno: Požar u zatvoru u Hondurasu ubio najmanje 272 zatvorenika, 80 ih je teško ozlijeđeno!

FORENZIČKI dužnosnici iz Hondurasa priopćili su kako su u požaru koji je devastirao zatvor poginula najmanje 272 zatvorenika, a oko 80 ih je zadobilo teške opekline, piše agencija AP.

Službene podatke o broju stradalih u stravičnoj nesreći u zatvoru objavila je Lucy Marder, šefica na odjelu forenzičke medicine za ured tužitelja, na hitno sazvanoj radijskoj tiskovnoj konferenciji.

Danilo Orlleana, šef tamošnjeg državnog zatvorskog sustava rekao je kako je požar u zatvoru u Comayaguji izbio u utorak navečer, po lokalnom vremenu, te dodao kako vlasti istražuju njegov uzrok. Postoje dvoje teorije, da su vatru podmetnuli pobunjeni zatvorenici, a druga je da je požar uzrokovan električnim kratkim spojem.

Glasnogovornik lokalne vatrogasne službe Josuhe Garcia rekao je kako je za vrijeme gašenja vatre vidio "paklene" prizore, mnogi su zatvorenici izgorjeli do neprepoznatljivosti, neki su se ugušili zbog udisanja dima. Prema izvještaju, zatvor je u požaru u potpunosti uništen.

Dodao je kako je broj žrtava tako velik stoga što su brojni zatvorenici ostali zatočeni u svojim ćelijama i nisu mogli pobjeći od vatre koja je gorjela svuda oko njih jer se nije moglo locirati čuvara koji je imao ključeve ćelija.

U kaznenoj ustanovi koja se nalazi oko 140 kilometara od glavnog honduraškog grada Tegucigalpe bilo je smješteno oko 800 zatvorenika, a strahuje se kako su u nastalom kaosu za vrijeme požara mnogi od njih pobjegli.

Pročitajte više