Snowden ponovo šokira: Britanska tajna služba kontrolira i manipulira gotovo svime na internetu

Screenshot: YouTube

ODBJEGLI američki obavještajac, Edward Snowden, tvrdi da britanska tajna služba manipulira raspravama i pregledima tekstova na internetu, kao i ishodima glasovanja u anketama.

Špijuni za manipulaciju podacima koriste jednostavne programe koje je teško uočiti, a stvar je, kako tvrdi, vrlo jednostavna. Npr. hakeri uz pomoć programa mogu stvoriti dojam da je nešto popularno zbog čega taj sadržaj automatski dobiva istaknutije mjesto na YouTube-u.

Nove Snowdenove dokumente objavila je web publikacija Intercept preko platforme First Look Media koju je osnovao američki novinar Glenn Greenwald. Popis programa koje je Greenwald objavio, prema njegovim riječima potječu  iz posebnog odjela britanske tajne službe GCHQ koja razvija programe za špijunažu.

Tako npr. program "Gateway" može umjetno povećati promet na određenim web stranicama, "Underpass" modificira rezultate online anketa, "Clean Sweep" objave na Facebooku može učiniti nevidljivima pojedinim korisnicima ili svim korisnicima u nekoj državi. "Spring Bishop" može pronaći fotografije svojih meta na Facebooku, a "Elate" prati njihove aktivnosti na britanskoj verziji eBaya.

 Tajna služba također može nadzirati razgovore preko Skypea i za to koristi čak tri različita programa. Profesor Thorsten Strufe s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu kaže kako su ti programi ustvari vrlo jednostavni i da ih može programirati svaki student informatike u trećem semestru.

Strufe tvrdi za DW tvrdi da se pojedince ili male organizacije koje vrše napade lako može prepoznati, ali ne i tajne službe koje na raspolaganju imaju velike resurse, različite IP adrese. Manipulaciju podacima vrše i uz pomoć botneta, tj. velikih mreža računala na kojima se odvijaju automatizirani programi koje se teško može identificirati.

U objavljenom dokumentu navodi se ukupno 125 programa za nadzor i manipulaciju interneta. Stručnjake više od analize sadržaja koje vrše tajne službe, brine njihova namjera ciljanog oblikovanja mišljenja na internetu jer širenje propagande ne bi trebalo spadati pod zadaće tih službi.

Pročitajte više