Snowdenovi dokumenti otkrili: NSA prati podatkovne centre Googlea i Yahooa diljem svijeta

Foto: Guliver Image / Getty Images

AMERIČKA Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) tajno je provaljivala u komunikacijske veze koje Yahoo i Google povezuju s podatkovnim centrima diljem svijeta. Praćenjem tih veza Agencija je dobila pristup stotinama milijuna korisničkih računa koji većinom pripadaju Amerikancima, piše Washington Post.

Prema tajnim dokumentima datiranim na 9. siječnja 2013. godine, koji su svijetlo dana ugledali zahvaljujući zviždaču Edwardu Snowdenu, NSA je svakog dana spremala milijune zapisa iz Yahooa i Googlea u skladišta koja se nalaze u sjedištu Fort Meade.

"U periodu od 30 dana obrađeno je i vraćeno više od 180 milijuna zapisa među kojima su podaci o tome tko je poslao, odnosno primio elektroničko poštu, te tekstualni, video ili audio sadržaj te pošte", piše Washington Post.

NSA i GCHQ

Pišu kako je NSA pritom koristila alat MUSCULAR kojim se upravljalo zajedno s britanskom Vladinom službom za komunikacije GCHQ. Tvrde i kako te dvije agencije kopiraju sve podatke koji prolaze kroz optičke kablove podatkovnih centara Yahooa i Googlea. Napominju i kako NSA ima sudski odobren pristup računima korisnika Googlea i Yahooa putem programa PRISM.

"Dužnosnici Bijele kuće i Ureda direktora NSA, koji nadgledaju rad NSA, odbili su potvrditi, negirati ili objasniti zašto agencija infiltrira mreže Googlea i Yahooa u inozemstvu", stoji u tekstu.

Iz Googlea su javili kako su uznemireni navodima da vlada presreće podatkovni promet između njihovih podatkovnih centara. Tvrde i kako nisu bili svjesni te aktivnosti. Iz Yahooa su kazali kako "imaju strogu kontrolu kojom osiguravaju sigurnost podatkovnih centara" te da "nikome nisu dali pristup podatkovnim centrima".


 

Pročitajte više