Špijuniranje bi američke tvrtke moglo stajati milijarde dolara!

Foto: FAH

ŠPIJUNIRANJE koje vrši američki NSA (National Security Agency) i rastući zahtjevi za podacima o klijentima američkih federalnih agencija mogli bi, uz štetu po njihovu reputaciju, stajati vodeće američke tvrtke i milijarde dolara.

"NSA je kao bilo koji drugi birokratski sustav. Državni programi koji funkcioniraju nastavljaju s radom. Oni koji ne funkcioniraju ukidaju se, a zatim se umjesto njih pokreću novi", izjavio je Mark Jaycox, analitičar EFF-a (Electronic Frontier Foundation), prenosi VB News.

Jaycox smatra kako je rezultat Snowdenovog "prokazivanja" doprinio širenju klime nepovjerenja koja je utjecala na velik broj američkih tehnoloških i telekomunikacijskih tvrtki, a izjavio je kako svoje istraživanje temelji na dostupnim dokumentima vezanima uz NSA te na izvješćima o kvartalnim prihodima američkih korporacija. Kao primjer navodi Cisco, gdje su izvori na izvršnoj razini potvrdili štetu koju su otkrića prouzročila. Kompanija je otvoreno kritizirala i NSA i američku vladu.

"Cisco je bila jedna od kompanija koje je priznala moguće utjecaje objava na naše poslovanje, za vrijeme rasprave o geopolitičkim čimbenicima u Kini u studenome 2013. godine. Sigurnost je uvijek bila visoko na listi prioriteta naših klijenata, no danas smatramo kako je ona bitnija nego ikad prije. To je vrsta komunikacije koju želimo ostvarivati s našim klijentima, i pozdravljamo mogućnost da podijelimo naš holistički pristup sigurnosti proizvoda te načine na koje svaki klijent može najbolje zaštiti i osigurati svoju mrežu i svoje podatke", rekao je glasnogovornik Cisco-a za VB News.

Bivši službenik američke Nacionalne sigurnosne agencije složio se kako su mnogi klijenti koji su se koristili američkim hardverom i softverom odlučili razmotriti alternative kao što je kineska firma Huawei, za koju američko obavještajstvo smatra da ima čvrste veze s kineskom vojskom i sigurnosnim službama, prenosi VB.

"Stalni prijenos vijesti o nedavnim NSA aktivnostima potaknuo je široku međunarodnu raspravu o sigurnosti tehnologije koja dolazi od američkih kompanija", rekao je bivši službenik Agencije.

Pročitajte više