Splitsko-dalmatinska županija bilježi pad nezaposlenosti zbog sezonskih radnika

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

VIŠE od 4.300 osoba barem se na neko vrijeme pozdravilo sa splitskim zavodom za zapošljavanje.

Ovaj značajni pad nezaposlenosti u svibnju, najvećim je dijelom posljedica sezonskog zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Naime, samo prošli mjesec zaposleno je 16 posto više radnika nego u istom razdoblju prošle godine. Sve se te brojke logično i nadovezuju na statističke podatke kojima barata turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Evo što kaže njen prvi čovjek - Joško Stella.

"Imamo 14 posto više dolazaka u prvih pet mjeseci i sedam posto više noćenja stranih turista. To je pokazatelj da sigurno imamo prostora i za povećanje turističke ponude, i u obimu i kvaliteti".

A da kvaliteta ponude bude što bolja - pridonijet će i 40 novih školovanih barmena i savjetnika za vino - koji su prošlog tjedna u Splitu dobili svoje diplome.

"Značaj ove priče je da se podiže kvaliteta usluge u ugostiteljstvu, a podizanjem kvalitete u usluge u ugostiteljstvu Splitsko-dalmatinske županije, diže se kompletna turistička konkurentnost destinacije Splitsko-dalmatinske županije", pojašnjava Stella.

Naime, Županijska turistička zajednica sudjeluje u školovanju i provođenju programa onih tvrtki koje omogućuju osposobljavanje nužno potrebnog kadra za profesionalan rad u ugostiteljstvu, tako da ovaj primjer - nije i jedini.

"Osim ovoga, mi radimo razne edukacije, vezane i za internet marketing i drugo. Isto tako, istraživanje tržišta o kvaliteti usluge koje smo radili prošle godine je pokazalo da imamo prostora za podizanje kvalitete usluge i sigurno ćemo učiniti još više da podignemo kvalitetu usluge, da napravimo dodatne edukacije jer smatramo da je to sigurno put prema podizanju i broja noćenja i dolazaka turista u Splitsko-dalmatinsku županiju", rekao je Stella.
 

Pročitajte više