Srb: Hrvatskom vlada nepodnošljiva lakoća privatiziranja

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb istaknuo je u četvrtak u Osijeku da se privatizacija HEP-a ne smije obavljati u zadnjoj godini mandata Vlade i ne na način na koji je provedena privatizacija Ine, jer bi to dovelo do istih problema kakve danas Hrvatska ima u toj naftnoj kompaniji.

Na konferenciji za novinare Srb je poručio kako je temeljni politički stav HSP-a da hrvatska država ne smije privatizirati niti koncesionirati infrastrukturu, nego da se određeni poslovi mogu prepustiti na obavljanje nekim drugim oblicima rada, ako za to postoje opravdani ekonomski razlozi.

Nepodnošljiva lakoća privatiziranja

Ocijenio da se privatizacija HEP-a i autocesta u posljednje vrijeme događa u potpunoj tišini te da u ovome trenutku u Hrvatskoj postoji "nepodnošljiva lakoća privatiziranja".

Takva je situacija bila i kada se donosila odluka o prodaji prvih 25 posto Ine. I danas imamo takvu situaciju, ali mat ćemo takav i kraj. Sve se zamagljuje pričom da će HEP kupiti građani, ali realno je da građani neće moći vječno čuvati dionice, nego će ih prodavati na tržištu, jer znamo da su građani prezaduženi, rekao je Srb.

U pozadini svega partikularni materijalni interesi


Smatra kako prihodi od eventualne privatizacije ne mogu biti interes državnih financija u posljednjoj godini mandata Vlade te da se cijeli proces pokreće "zato što netko u tome ima osobni materijalni interes".

Predsjednik HSP-a Daniel Srb upozorio je da prema sporazumu o suradnji i progonu počinitelja ratnih zločina, koji su u lipnju 2013. potpisali Državno odvjetništvo RH i Tužiteljstvo BiH, istražitelji iz BiH u Hrvatskoj traže dokumente kako bi procesuirali hrvatske časnike, dok istodobno Hrvatska ne čini ništa kako bi se optužilo državljane BiH koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Temeljem sporazuma, predstavnicima vlasti BiH dopušteno je da u hrvatskim arhivima traže dokumente kako bi započeli s proceusiranjem hrvatskih časnika. S druge strane, djelatnici DORH-a ne provode nikakve aktivnosti u BiH, u čijim bi arhivima mogli pronaći brojne dokumente kojima bi optužili pripadnike bivše JNA, državljane BiH koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, rekao je Srb.

Pročitajte više