Stado bez prava glasa: Svećenici i biskupi će umjesto hrvatskih vjernika odgovoriti na anketu pape Franje!

Foto: eZadar.hr

VJERNICI iz Hrvatske neće sami odgovarati na vatikansku anketu u kojoj papa Franjo u sklopu priprema za Sinodu o obitelji koja će se održati u listopadu iduće godine traži mišljenje vjernika o različitim pitanjima, poput predbračnog života, istospolnih zajednica, obiteljske molitve, pobačaju, umjetnoj oplodnji itd. Umjesto hrvatskih vjernika svoje će mišljenje o tim temama dati svećenici i biskupi! Potvrdio je to HTV-u predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Za razliku od hrvatskog stada čiji su pastiri odlučili poglavaru katoličke Crkve dati vlastito mišljenje, a ne mišljenje naroda, vjernici iz inozemstva mahom imaju priliku na anketna pitanja odgovarati putem obrazaca na internetskim stranicama. Tako je primjerice u Velikoj Britaniji, ali i susjednoj Sloveniji u kojoj su do sad putem interneta prikupili mišljenje oko 20 tisuća vjernika. Boje li se hrvatski svećenici i biskupi što bi to vjernici mogli u anketi odgovoriti pa im zato ne daju pravo glasa?

Podsjetimo, portal Križ života je nedavno objavio vatikansku anketu koju su hrvatski biskupi odlučili ignorirati. Nakon što prikupe određeni broj odgovora, iste će poslati predstavniku Vatikana, odnosno apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj mons. Alessandru D’Erricu, uz pismo zabrinutosti što se u biskupijama u Hrvatskoj vjernike nije bolje angažiralo u tom pripremnom razdoblju za Sinodu o obitelji. U anketi je moguće sudjelovati i anonimno, te odgovoriti na sva ili na određena pitanja.

Pročitajte više