Što je obilježilo 2012. godinu u Zagrebu: Poskupljenja, veliki projekti, snježna mećava i politička prepucavanja

Foto: Ilustracija

ZAGREPČANI su se nadali boljoj 2012. godini. No, obilježila su je nova poskupljenja, veliki projekti, snježna mećava i politička prepucavanja uoči predstojećih lokalnih izbora.

Otrežnjenje je došlo brzo nakon blagdana i to najavom novih poskupljenja. Prvo su se puštali probni baloni o poskupljenju javnog gradskog prijevoza i vode. Kao i uvijek, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, prvo je bio protiv. Na kraju je ipak popustio i odobrio poskupljenje posrnulom Zagrebačkom holdingu.

"Sa početnih 51 posto povećanja, na 29,08. To je ono što sam mogao izboriti ili izboksati u ova dva i pol mjeseca. Više nisam mogao", rekao je tada Bandić.

Poskupio ZET, računi za vodu...

No, to nije bilo jedini udar na već opustošene zagrebačke novčanike. Sa ZET-ovim kartama, povećali su se i računi za vodu i to za 20 posto. Građanima je vrlo brzo bilo jasno da će u tekućoj godini imati sve manje novca, kojeg u gradskoj blagajni, od istih tih Zagrepčana, nije manjkalo. Tako je 20-tak gradskih milijuna kuna otišlo na skupe projekte. Izgradnja fontana i pothodnika te obnova Cvjetnog trga izazvala je popriličan bijes Bandićevih političkih protivnika, iako su i sami u Skupštini digli ruke za spomenute projekte.

"Sedam posto Zagrepčana nema riješen vodovod niti odvodnju. Ceste su nam takve kakve jesu, katastrofalne. A u situaciji kada nemamo baš previše novca, a to je ova godina, da nam to moraju biti prioriteti", naglasio je SDP-ov gradski zastupnik Jurica Meić.

"Bandićeve fontane"

Fontanama se bavilo i Državno odvjetništvo, ali se obećano i realiziralo. Zagrepčani su za Božić dobili dvije fontane i dva pothodnika, a baš negdje uoči lokalnih izbora najavljuju se još tri fontane i dva nova pothodnika.

"Hvala svima. Prije svega hvala onima koji su bili protiv. Hvala onima koji su bili za. Posebno mojim dragim sugrađanima. Ovo je njihova pobjeda i ovo je njihov projekt. Ovo Zagreb zaslužuje na vratima Europske unije", naglasio je Bandić.

Cvjetni trg je obnovljen, maksimirski stadion još nije, krenulo se u spajanje Branimirove ulica, a za promet je zatvorena Teslina ulica.

Dugogodišnji strah i trepet - pauk u Strojarskoj, preseljen je na Zagrebački velesajam. Najavljeno parkiranje u Zagrebu još nije pojeftinilo, ali je ono kod Paromlina postalo besplatno za građane, ali uz uvjet "tko prvi njegova djevojka".

Nastavak sage o dječjim vrtićima

U 2012. godini nastavljena je i saga o dječjim vrtićima, a ta je tema uvijek garancija za dobar provod gradskim zastupnicima kada sjednu u skupštinske klupe.

"38 posto ljudi ovog grada imaju primanja manja od 2000 kuna po glavi i oni plaćaju 300 kuna, kao i oni koji imaju 15 i 20, a vi ste to svojom odlukom napravili", kazao je zagrebački gradonačelnik.

Od Nove godine ipak vrijede Bandićeve cijene vrtića, koje se ovisno o primanjima, kreću od 150 do 600 kuna.

Koplja su se lomila i oko Jakuševca. Zbog neisplate ekološke rente stanovnici tog dijela Zagreba odlučili su uzeti stvari u svoje ruke, pa su na plus 40 blokirali smetlište.

"Visoka temperatura, pa znate koliko je unutra, 70 stupnjeva u kamionu. Događa se fermentacija smeća, kipi iz smeća, počet će curiti. Crvi će početi izlaziti", komentirali su radnici Čistoće koji kamionima nisu mogli doći do smetlišta.

Najgora mećava u posljednjih 60-ak godina

Zagreb na kraju ipak nije zatrpan smećem, ali je bio snijegom. Metropolu je uoči blagdana pogodila snježna mećava kakva se ne pamti posljednih 60-tak godina. Zagrepčani su tu subotu kasnili na posao, tramvaji nisu vozili, život je doslovno stao.

"Nemam riječi. Uopće nemam riječi. Već 25 minuta stoji tramvaj, niti je autobusa, niti koji tramvaj kreće, niti ništa. Smrzavamo se kao budale", komentirali su građani.

Onim građanima koji se griju na toplanu, od Nove će godine stizati 26 posto veći računi. Oni za struju i plin već su povećani, a raste i broj nezaposlenih. U Gradu i Županiji bez posla je gotovo 65 tisuća ljudi, pa je i vrapcima na grani jasno da nas čeka još jedna teška godina. Ona je i izborna, pa zabave, na gradskoj političkoj sceni, neće nedostajati. Rekli bi mudri ljudi, kruha i igara. Ozbiljne igre su pred nama, a kruha nam ionako već odavno fali.

Pročitajte više