Stoltenberg potvrdio: Sljedeći sumit NATO-a u Bruxellesu u novom luksuznom sjedištu

Foto: FAH

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je u subotu da će se čelnici NATO-a ponovno okupiti sljedeće godine u novom sjedištu Saveza u Bruxellesu.

"Veselimo se ponovnom susretu 2017. godine u našem novom sjedištu u Bruxellesu", rekao je Stoltenberg na završetku dvodnevnog summita u Varšavi.

Uobičajeno je da se summiti NATO-a održavaju svake dvije godine, a summit u Bruxellesu bit će iznimka. Povod za to je useljenje u novu gradu Saveza, koja se od  2010. godine gradi preko puta sadašnjeg sjedišta, u kojem je NATO od 1967.   

Futurističko zdanje

Novo futurističko zdanje stajat će oko milijardu eura, a u njemu će biti smješteno vodstvo NATO-a te uredi svih zemalja članica i partnerskih država.

Stoltenberg je vrlo uspješnim ocijenio summit na kojem su članice Saveza potvrdile jedinstvo u odnosu prema Rusiji, prema kojoj su pokazali čvrstu odlučnost i osudu njezina ponašanja, ali i spremnost na dijalog. 

Summit je završio susretom čelnika NATO-a s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Stoltenberg je rekao da je dogovoreno da se počne obuka iračkih snaga u samom Iraku, koja se dosada provodila na teritoriju Jordana te uspostava nove misije u Sredozemlju "Sea Guardian" za borbu protiv krijumčara ljudi, koja će surađivati s operacijom Sophia Europske unije.

Pročitajte više