Štrajk liječnika pretvorio se u rat sindikalista!

Foto: Čitatelj Indexa

PREGOVORI u Ministarstvu zdravlja nastavljeni su i danas, ali umjesto konačnog dogovora Ministarstva sa sindikatima, pregovori prelaze u sapunicu i rat između Spomenke Avberšek, predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata.

Budući da su liječnici još uvijek u štrajku dok Ministarstvo ne prihvati njihove zahtjeve, Spomenku Avberšek iziritiralo je pojavljivanje Ivice Babića na današnjem sastanku s ministrom Rajkom Ostojićem od kojeg je zatražila da napravi stanku i donese odluku da li je moguće na ovaj način nastaviti pregovore kad je na njima prisutan Babić, čiji je sindikat u štrajku.

"Nakon što nam se u pregovorima priključio i sestrinski sindikat Ankice Prašnjak otvorili smo 18 točaka pregovora i onda se pojavio Babić. Pitala sam ministra jesu li liječnici prekinuli sa štrajkom, a kad je rekao da nisu onda sam ga pitala kako to da on može sudjelovati u pregovorima ako je iz njih izašao", rekla je Avberšek.

Kaže kako je jedino Babić taj koji ne poštuje legalnu proceduru i pita ga zašto si misli da jedino on može kršiti pravila igre.

"Ovo više nije stvar sindikata nego Vlade i ministra da odluče kako dalje nastaviti pregovore", rekla je Avberšek.

Babić: Ja sam član pregovaračkog tima

Ivica Babić tvrdi da je Spomenka Avberšek prekinula današnje pregovore s Ministarstvom zdravlja zato jer je na njima sudjelovao on, kao predstavnik Hrvatskog liječničkog sindikata, iako ističe, an to ima pravo kao član pregovaračkog tima.

"Ministarstvo je nakon toga uzelo stanku i rekli su nam da je novi sastanak u srijedu u 10 kad dobiju očitovanje od Ministarstva rada i Odbora za zakonodavstvo o zahtjevu Spomenke Avberšek. Ja u ime Hrvatskog liječničkog sindikata imam pravo sudjelovati u pregovorima bez obzira što smo u štrajku. Pregovarački odbor ima osam članova, četiri su iz Sindikata Spomenke Avberšek, tri iz sestrinskog sindikata i jedan iz liječničkog, a to sam ja. Liječnici ne žele da itko drugi u naše ime dogovara naša prava", rekao je Babić.

Ponovio je kako je Avberšek išla s ružnim objedama na njegov račun u medije i da kroz spinove želi riješiti spor.

"Međutim ja se na to ne želim referirati. Samo ću reći da liječnici nastavljaju sa štrajkom dok god se ne ispune naši zahtjevi, a spremni smo na pregovore u svako doba dana i noći. Dosad smo iz štrajka izostavili primarnu zdravstvenu zaštitu i Poliklinike radi empatije prema našim pacijentima. Tu našu dobronamjernost su ismijavali tvrdeći da će nam štrajk propast. No, ako ministarstvo ne bude počelo surađivati bit ćemo prisiljeni u štrajk uključiti i obiteljske liječnike i poliklinike", zaključio je Babić.

Pročitajte više