Stručnjaci upozoravaju: Ako ne uložimo u energetski sustav, do 2020. nas očekuje njegov krah!

Foto: Ilustracija

U HRVATSKOJ je prošle godine 11 posto potreba za električnom energijom pokriveno uvozom, a bez investicija energetski bi sustav do 2020. godine mogao doživjeti krah, tvrde iz Saveza za energetiku Hrvatske.

Izvješće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o stanju i rezultatima hrvatske energetike u 2013. godini pokazalo je kako je trenutačna razina sigurnosti opskrbe električnom energijom zadovoljavajuća, ali će dotrajale termoelektrane izlaziti iz pogona te izazvati značajan rast potrošnje.

Isključiva izgradnja postrojenja koja koriste obnovljive izvore, poput vjetroelektrana će pogoršati opskrbu električnom energijom ako ne izgrade i izvori energije čijom se proizvodnjom može upravljati, piše Glas Slavonije.

Bilanca pokazuje da smo 2013. uvezli 8,75 TWh, a izvezli 6,77 TWh električne energije, dok su gubici prijenosa 2,2 posto.

Uz pad potrošnje električne energije zabilježen je i pad uvoza, najviše zbog povećane proizvodnje u hidroelektranama uslijed dobrih hidroloških uvjeta. U 2013. došlo je do stvarnog otvaranja maloprodajnog tržišta električne energije, premda je HEP Grupa držala oko 80 posto od ukupnog trgovanja.

Najvažnijim događajem u 2013. ističe se pristupanje Hrvatske EU.

Povlašteni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora energije prihodovali su 553 milijuna kuna, a Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) generira rekordne višemilijunske gubitke.

Pročitajte više