Sud proglasio štrajk u Zračnoj luci Zagreb nezakonitim, sindikati najavili žalbu

Foto: Hina

PRESUDOM Županijskog suda u Velikoj Gorici štrajk u Zračnoj luci Zagreb proglašen je nezakonitim. Organizatorima štrajka zabranjeno je njegovo daljnje provođenje, u svim fazama, koje su bile naznačene u najavi štrajka, priopćili su danas iz Uprave ZLZ-a.

Nezakonitost i zabrana štrajka odnosi se na sve faze:

Od  21.11.2013. od 10,00 sati do 22.11.2013. do 24,00 sati
od 26.11.2013. od 00,00 sati do 28.11.2013. do 24,00 sati
od 02.12.2013. od 00,00 sati do stjecanja uvjeta za okončanje štrajka, kako je navedeno u najavi.

Podsjetimo, u četvrtak je u Zračnoj luci Zagreb započeo štrajk u organizaciji koordinacije četiriju sindikata zaposlenih u Zračnoj luci zbog, kako tvrde, nepoštivanja odredaba Zakona o radu i Kolektivnog ugovora koji utvrđuju obveze poslodavca prije i nakon predaje poduzeća francuskom koncesionaru ZAIC.

Sindikalci su, naime, tvrdili da će nakon ZAIC-ova preuzimanja Zračne luke nova tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb osnovati šest tvrtki kćeri u vlasništvu koncesionara "s minimalnim kapitalom i sumnjivim izvorima financiranja", pa bi radnici, po već viđenim obrascima, mogli ostati bez posla.

U petak je sudsko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici donijelo privremenu mjeru kojom se zabranjuje štrajk u Zračnoj luci Zagreb. Štrajk je odmah prekinut, a red letova normaliziran.

Sindikati ZLZ-a: Žalit ćemo se

Žalit ćemo se, poruka je sindikalista Ante Dujića nakon odluke Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je utvrdio je da je štrajk zaposlenika u Zračnoj luci Zagreb, organiziran u četvrtak, nezakonit. Time je Sud potvrdio svoju odluku od petka kada je privremeno zabranio taj štrajk.

"Žalit ćemo se jer se ne radi o suštinskom razlogu nego tehničkom pitanju. Ono što je bila tema i što smo akcijom potaknuli i dalje stoji. I dalje se ne zna koja će biti sudbina radnika, odnosno zna se - neće biti dobra. Garancija od strane koncesionara o sudbini preuzimanja 1300 radnika i dalje nema. Uprava i dalje ne poštuje zakon i KU. Ima i drugih rješenja, mi ćemo na tome raditi i dalje uz pravnu bitku koja slijedi", rekao nam je Dujić.

Pročitajte više