Sud u Rijeci odbio žalbu Uskoka: Nema istrage protiv splitskog suca Zorana Ivaniševića

ŽUPANIJSKI sud u Rijeci odbio je žalbu USKOK-a te ukinuo rješenje o istrazi protiv splitskog suca Zorana Ivaniševića, kojeg su zajedno s još tri osobe, među kojima je i poznati splitski građevinski poduzetnik Ivan Pulić, sumnjičili za nezakonito posredovanje, odnosno, sređivanje etažiranja na zemljišniku po ubrzanoj proceduri.

Dosad neviđeno

Sud u Rijeci našao u dosad neviđenoj situaciji jer je imao dva suprotna rješenja istražnog suca, od čega jedno pravomoćno. Index je već pisao o ovom presedanu za koji USKOK odbija odgovornost.

Kako smo već pisali, o žalbi obrane na otvaranje istrage USKOK-a prvi je odlučio sudac istrage Stanko Grbavac u Splitu. Prihvatio je žalbe i stavio rješenje o istrazi van snage. Tužiteljica Natalija Petković tražila je od Vrhovnog suda delegaciju na drugi sud, čemu je udovoljeno.

Predmet u rad uzima sutkinja istrage Ksenija Zorc u Rijeci, premda je o žalbi USKOK-a na rješenje suca Grbavca trebalo odlučiti Izvanraspravno vijeće. Sutkinja Zorc donosi odluku koja je suprotna odluci suca Grbavca. Reagirali su branitelji i sudac Ivanišević, nakon čega sud u Rijeci traži od USKOK-a da im vrate predmet.

Gdje se zaturila žalba tužiteljice Petković?

U odgovoru Indexu, Županijski sud u Rijeci naveo je kako je sutkinja Zorc izvijestila da prvi put u spisu nije imala žalbu tužiteljice Petković na rješenje suca Grbavca. USKOK, pak, tvrdi da su poslali kompletan spis. Bilo kako bilo, odlučeno je da Izvanraspravno vijeće raspravi o žalbi i već pravomoćnom rješenju sutkinje Zorc, što je svakako jedinstvena i dosad nezabilježena situacija u kaznenoj praksi.

Sjednica se nekoliko puta odgađala, dok na koncu nije potvrđena odluka suca Grbavca. Istraga je obustavljena i na to rješenje USKOK nema mogućnost žalbe. Ovo bi trebao biti i kraj postupka protiv suca Ivaniševića, koji je ispitan u USKOK-u još prije dvije i pol godine. Ne zna se zbog čega se sve toliko oteglo, a čini se da se neće nikada ni doznati kako je bilo moguće da sud u Rijeci dobije nekompletan spis.

"Sve se svelo na uobičajene okvire ponašanja osobe koja kupuje nekretnine"

U rješenju suda u Rijeci navodi se kako nema osnove sumnje da su osumnjičenici počinili protuzakonito posredovanje, kazneno djelo koje se sastoji u protuzakonitom utjecaju na službenu osobu u obavljanju zakonite službene radnje u korist trećih osoba zainteresiranih da se radnja obavi. Glavni razlog kažnjavanja takvog posredovanja proizlazi iz nagrade koju je počinitelj primio za to posredovanje.

USKOK je tako teretio suca Ivaniševića da je požurio etažiranje u zgradi Sunčani dvori u kojoj je trebao kupiti stan za koji je ugovor inače sklopila njegova prijateljica. Ivanišević je bio u najmu stana od 119 kvadratnim metara na Žnjanu, a USKOK ga je sumnjičio da mu je vlasnik Ivan Pulić, u zamjenu za uslugu sa etažiranjem na zemljišniku, trebao omogućiti povoljniju kupnju.

Županijski sud u Rijeci nije našao elemenata protuzakonitog postupanja kod suca Ivaniševića te ne smatraju da je njegova intervencija kod šefice splitskog zemljišnika bila odlučujuća za ubrzani postupak. Drže kako je sudac istrage u Splitu pravilno zaključio da se radnje požurivanja uknjižbe mogu svesti na uobičajene okvire ponašanja osobe koja kupuje nekretnine.

 

Pročitajte više