Sukob Palestinaca i Izraelaca na istoku Gaze: Najmanje 20 osoba je ozlijeđeno

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

NAJMANJE 20 Palestinaca ozlijeđeno je kad su izraelske snage sigurnosti bacile suzavac u sukobu s palestinskim prosvjednicima na istoku Gaze.

Prema izjavama svjedoka, kako prenosi agencija Anadolija, izraelski vojnici su nakon sukoba s palestinskim prosvjednicima u blizini kontrolnog punkta Nahel Oz bacili zapaljivi suzavac.

Među ozlijeđenima se nalazi i dopisnik i fotoreporter agencija Anadolija.

Palestinski prosvjednici su na napad odgovorili bacanjem kamenica i zapaljene gume.

Do sukoba je došlo prilikom obilježavanja 13. godišnjice palestinske intifade (prosvjedi Palestinaca protiv Izraela), koja je počela nakon posjete tada opozicijskog lidera Ariela Sharona džamiji Al-Aksa 2000. godine, nakon koje je na tisuće Palestinaca ubijeno i ozlijeđeno. 

Palestinski aktivisti pozvali su na prosvjede nakon dnevne molitve petkom kako bi bilo osuđeno nasilje koje provodi Izrael oko džamije Al-Aksa, trećeg po značaju islamskog svetišta.

Proteklih tjedana, grupe židovskih naseljenika, obično u pratnji izraelskih snaga sigurnosti, upadale su u kompleks džamije Al-Aksa skoro na dnevnoj bazi. Nasilje je uznemirilo palestinske muslimane i povremeno dovodilo do sukoba.

Židovi smatraju Al-Aksu "svetištem" jer vjeruju da su se na ovom mjestu nalazila dva važna židovska hrama u drevna vremena

Pročitajte više