Sumnji i kaznenih prijava sve više: Todorić po Linićevom zakonu povoljno do hotela na Jadranu

Foto: dubrovniknet.hr

IVICA TODORIĆ naumio je ući na velika vrata u hotelijerski business. Njegova Karisma Hotels Adriatic već je vlasnica Hotela Koločep koje je kupila u stečajnoj dražbi, natječu se za Hotele Živogošće u predstečajnoj nagodbi, a blizu su i zaključenja posla u Hotelima Podgora koje su također u predstečajnoj nagodbi. Također, Todorić je najavio i ulazak u Hotele Kupari, a pozivni natječaj Vlade očekuje se ovog mjeseca.
 
Na čelu Karisme od nedavno je bivši ministar turizma IDS-ovac Veljko Ostojić, a zakon o predstečajnim postupcima koji se odražava i na hotele za sada, čini se najviše ide na ruku Todoriću. Hoteli očišćeni od dugova, dobivaju se povoljno.  
 
Ministarstvo turizma uključeno u Predstečajne nagodbe
 
"Da, Ministarstvo turizma kao koordinator oformilo je radnu skupinu koja se bavi predstečajnim nagodbama za društva u većinskom državnom vlasništvu (iznad 50%) iz sektora turizma. U radnoj skupini se nalaze predstavnik Ministarstva turizma, Ministarstva financija, DUDDI-ja, uprave trgovačkog društva o kojem se raspravlja te nadzornog odbora društva o kojem se raspravlja", potvrdili su nam iz Ministarstva turizma kako aktivno sudjeluju u predstečajnim nagodbama.
 
Tako je ministarstvo Darka Lorencina pozivalo potencijalne strateške partnere da se uključe u postupak predstečajne nagodbe kao strateški partneri. Tu je priliku za sada objeručke prihvatio Todorić. 
 
Najzanimljivija akvizicija, a čini se i najspornija mogla bi biti ona za Hotele Živogošće gdje je Todorićeva Karizma Hotels Adriatic ponudila korporativnu garanciju suosnivača i bankarsku garanciju. Linićevim ukazom Ministarstva financija država ovom hotelu oprašta kamate na dug u visini od 111 milijuna kuna, a oprašta se i dodatnih 50 milijuna kuna glavnice duga. Država bi trebala zaraditi u sljedećih 6 godina oko 70 milijuna kuna. Dobar posao? U Ministarstvu turizma tvrde da je to itekako dobro ugovoreno. 
 
Sve je bolje od stečaja?
 
"Veći dio duga odnosi se na zatezne kamate. Alternativa ne prihvaćanju predloženog Programa restrukturiranja je stečaj i sve posljedice koje nastaju stečajem - gubitak radnih mjesta, poslovanja, vlasništva i potraživanja. Također, napominjemo da je  unatoč tome da je za Hotel Živogošće i Hotel Podgora pristiglo po nekoliko pisama namjera, nakon dubinskog snimanja tih društava, za svako je pristigla po jedna obvezujuća ponuda", tvrde u Ministarstvu turizma.
 
Riječ je dva hotela Živogošće i Punta, autokampu Dole i zemljište restorana Ratac, koji se procijenjuju na oko 135 do 140 milijuna kuna.  Ovako će se dobiti dvostruko manje. Kako doznajemo, upravo ove činjenice sadržaj su anonimne kaznene prijave za Hotele Živogošće koja je predana DORH-u, no za sada nam nisu poznati rezultati istrage. 
 
Iza Kaića, Todorić
 
Kod Hotela Podgora stvari stoje malo drugačije. U predstečajnoj nagodbi kao strateški partner pojavila se tvrtka građevinska tvrtka Kaić iz Zagreba koja se bavi i ugostiteljstvom te je u poslovnim odnosima s Agrokorom. Ta je tvrtka ponudila ulaganja od 75 milijuna kuna kroz pet godina.
 
Hoteli Podgora su Ministarstvu financija kao najvećem vjerovniku dugovali 248 milijuna kuna, od čega za jamstvo po kreditima 208 milijuna, a Poreznoj upravi 39 milijuna kuna. No, kako je Ministarstvo turizma u Kaiću prepoznalo partnera s obzirom na nikakvo iskustvo u hotelijerstvu te na činjenicu da je ta tvrtka prošle goidne ostvarila dobit od svega 34 tisuće kuna? 
 
"Tvrtka Kaić je u svojoj ponudi za Program restrukturiranja u financijskom dijelu priložila pisma banke uz obavezu prilaganja garancije prilikom prihvaćanja programa, čime se potvrđuje da Kaić d.o.o. ima pristup, odnosno mogućnost osigurati  likvidna sredstva, kreditne linije, garancije i ostala financijska sredstva za svrhu dokapitalizacije Hotela Podgora u visini od 22,5 mil. kuna. Što se tiče iskustva, potencijalni partner je dostavio pismo kojim se KHA (tvrtka  u zajedničkom vlasništvu Karisma Hotels & Resorts, Agrokor d.d. i TUI Travel) obvezuje stupiti u partnerski odnos s Hotelima Podgora vezano za vođenje i prodaju  hotelsko - turističkih kapaciteta", kažu nam u Ministarstvu turizma o ovom slučaju.
 
Povoljno do hotela u Podgori
 
No, kolege iz Makarske kronike koje su pisale o ovom slučaju tvrde kako je sve to vrlo sumnjivo. 
 
"Luka Kaić će  dobro proći. Otpisat će mu se 70 posto ukupnih obveza prema državi! Hoteli Podgora dužni 254 milijuna kuna, od čega 248 milijuna državi. Od cijelog iznosa, Kaić će 15 milijuna kuna morati platiti odmah, a ostatak kroz naredne četiri godine. Ostalim vjerovnicima Kaić neće biti dužan kamatu, a otpisat će se i 30% glavnice, te će za sve to dobiti rok od četiri godine. Osim unosa 22,5 milijuna kuna od dekapitalizacije društva, Kaić se obvezuje uložiti 15 milijuna eura. Pitanje koje se nameće je - kako", pitaju se kolege iz Makarske kronike dodajući da Kaić ne može financijski sam, s obzirom na svoje reference podnijeti ovakav financijski pritisak. 
 
"Osim pitanja na koji način Karisma i Agrokor stoje iz Kaića, čiji plan država prihvaća bez obzira na laicima spornu činjenicu da je ostvarena dobit zabilježena lani minorna, upitno je i tko iz Podgore gura Kaića. S obzirom da je na sastancima koji su se održavali u prethodnom periodu  (na kojima su bili predsjednici uprava i nadzornih odbora, te predstavnici ministarstava i dviju agencija za upravljanje državnom imovinom, op.a.), u nekoliko navrata nazočio i sin člana uprave Damira Marevića Marko Marević, inače djelatnik Zagrebačke banke, postavilo se pitanje – zašto. Zoran Radonić, direktor Hotela, nam je kazao da je Marević bio prisutan u ulozi poslovnog savjetnika Luke Kaića s kojim je i osobno dobar. – Lobiranje za nekoga nije sporno, jer to radi i ministar Lorencin, koji je strateške partnere tražio u Londonu. Osim toga, i nama je rečeno da tražimo sami strateške partnere. Ne bi trebao biti problem činjenica da je partnera koji je spreman ulagati našao sin člana uprave, komentirao je Radonić koji napominje da su o svemu ionako odlučivala ministarstva i dvije nadležne agencije", pišu iz Makarske kronike. 
 
Nema garancija za radna mjesta
 
No, na kraju postavlja se pitanje, s obzirom da je država odustala od prodaje hotelskih objekata već ih se rješava kroz sustav predstečajne nagodbe, što je s garancijama. U ovom slučaju kupac hotela nema obvezu čuvanja radnih mjesta, što je prije bio uvjet, a nejasno je i što se događa ukoliko se neki dio nagodbe ne ispuni. Postavlja se i pitanje prodaje dijela nekretnina. Iz Ministarstva turizma tvrde da su spremni za takve slučajeve. 
 
"Predloženi programi restrukturiranja ne predviđaju takve mjere, već je dapače dugotrajno zadržavanje core businessa nužno za realizaciju programa. Osim toga, kao sastavni dio obvezujuće ponude za Hotel Podgora, postoji izjava sukladno kojoj se investitor obvezuje da četiri godine neće prodavati nekretnine društva te Republici Hrvatskoj daje jedno mjesto u Nadzornom odboru, kako bi država mogla nadzirati proces provedbe razvojnog programa društve", kažu nam na kraju iz Ministarstva turizma. 

Pročitajte više