Sutra i u petak vrhunac toplotnog vala: Držite se hlada, izbjegavajte fizički rad i pijte puno tekućine!

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod za četvrtak i petak najavljuje vrhunac toplotnog vala. Temperature će se u pojedinim dijelovima zemlje opasno približiti brojci od 40 Celzijevih stupnjeva.

I danas se cijela Hrvatska, izuzev gorskih predjela, "kuhala" na temperaturama višim od 30 stupnjeva. Apsolutni temperaturni rekorder bio je Knin sa 37 stupnjeva Celzijevih, dok su u Zagrebu u 15 sati zabilježena 33 stupnja. Slično, ali za pokoji stupanj toplije vrijeme očekuje nas sutra i u petak, pa Ministarstvo zdravlja ponavlja upozorenje građanima, osobito starijim i oboljelim osobama:

"Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu, izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu, pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera, jedite češće manje obroke, izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama, rashladite tijelo - tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, rashladite svoj dom, sobnu temperaturu držite ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 noću.

Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore, nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami, tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s vašim obiteljskim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova i zapišite važne brojeve - Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112.

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, tražite pomoć i savjetujte se s liječnikom", savjetuju iz Ministarstva zdravlja.

Sve više građana na Hitnoj

Oni koji se nisu pridržavali liječničkih preporuka danas su završili na Hitnoj koja je, kaže dr.Hron, imala više posla nego obično.

"Broj intervencija je povećan za nekih 20-ak posto. Uglavnom se radi o kolapsima na javnim mjestima i to ljudi starije dobi, a nešto imamo i kolapsa na radnim mjestima", rekao je liječnik zagrebačke Hitne, Mladen Hron.

A evo prvih simptoma koji bi vas trebali početi brinuti.

"Glavobolja, vrtglavice, mučnine, visoka temperatura, suha crvena koža, a u daljnjoj fazi se javlja lagani poremećaj svijesti i smetenost". U slučaju sunčanice odmah hvatajte hlad i popijte vode, po mogućnosti mineralne, savjetuju liječnici.

Pročitajte više